In juni benoemde PS’er Labille bij BPost een ex-Dexia topman voor 500.000 euro per jaar

Het laatste woord over toplonen bij de overheid is duidelijk nog niet gezegd. Nu blijkt dat onder Jean-Pascal Labille (PS), de man die het beruchte plafond voor topmanagers bij overheidsbedrijven invoerde, een ex-Dexia bankier zomaar werd aangeworven voor liefst 500.000 euro per jaar. 

Men zou denken dat topbankier bij Dexia tussen 2006 en 2009 niet echt fraai oogt op gelijk wiens CV. En dat het een grondige reden moet zijn voor de overheid om via haar bedrijven dat soort mensen niet nog eens te belonen. 

Niet zo voor Jean-Pascal Labille (PS). Uit informatie van de Franstalige krant L’Echo blijkt dat die PS-minister van overheidsbedrijven geen graten zag in de benoeming van Marc Huybrechts, als hoofd van de bank van de post en baas van Mail & Retail. En Huybrechts strijkt daar liefst 500.000 euro per jaar op. Dat is ruim boven de limiet van 290.000 euro per jaar die de regering zichzelf oplegde voor haar overheidsbedrijven. Alleen BPost is beursgenoteerd, dus mocht men daar de uitzondering op de eigen regels maken. 

Opmerkelijk dat BPost oude Dexia-getrouwe zo beloont

Alleen blijft het opmerkelijk dat de COO van Dexia tussen 2006 en 2009 op geen enkele manier met dat aangebrande verleden van het Dexia-debacle moet afrekenen. “Alle procedures zijn gerespecteerd”, is het commentaar van BPost.

Dat gebeurde in juni. Bij de raad van bestuur van Bpost is de socialist Françoise Masai voorzitter en was Jean-Pascal Labille toen de bevoegde minister. De PS keurde heel de operatie dus meer dan goed, ze ondersteunde ze. Ter vergelijking: de CEO van BPost, Koen Van Gerven, verdient 590.000 euro per jaar. 

Meer
Lees meer...