Tijdelijk inreisverbod vanuit Verenigd Koninkrijk door nieuwe variant coronavirus

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft een inreisverbod afgekondigd vanuit het Verenigd Koninkrijk dat ingaat om middernacht. Daarmee wil België de verspreiding van de besmettelijke variant van het coronavirus vermijden. Voorlopig geldt het verbod maar 24 uur omdat het wetenschappelijk overleg over die nieuwe mutatie nog bezig is.

Slecht nieuws uit het Verenigd Koninkrijk gisteren. Daar kondigde de Britse premier Boris Johnson strengere coronaregels aan omdat in Zuidoost-Engeland een nieuwe variant van het SARS-CoV-2-virus is vastgesteld. Die mutatie zou tot 70 procent besmettelijker zijn.

Nederland

Meteen dook de vraag op hoe andere landen kunnen vermijden dat die virusvariant ook bij hen snel verspreid raakt. Nederland kondigde vannacht alvast een verbod aan voor vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat verbod is ingegaan op zondagmorgen 6 uur en duurt minstens tot 1 januari.

Zo ver vooruit wil ons land voorlopig niet kijken. Toch komt er ook in ons land voorlopig een inreisverbod. Dat heeft premier Alexander De Croo zojuist aangekondigd in De Zevende Dag op Eén. Het gaat om zowel vluchten als om treinen van de Eurostar.

Nuttig?

De reden dat België voorlopig maar voor 24 uur een inreisverbod afkondigt, is omdat het wetenschappelijk overleg over deze nieuwe mutatie nog volop bezig is. “Er stellen zich nog heel veel vragen. We hebben daarover nog geen sluitend antwoord”, zei De Croo daarover.

Veel experts trekken het nut van zo’n inreisverbod namelijk in twijfel. Eerder raakte namelijk bekend dat deze variant van het virus al in ons land zit. “De verspreiding door het stoppen van vluchten, kan moeilijk tegengehouden worden. De mutatie kan ontstaan in gelijk welk land. Het virus circuleert breed en wijd”, zei Steven Callens, professor infectieziekten (UZ Gent), daarover in De Ochtend op Radio 1.

Meer
Lees meer...