Interview: Cartoonist Jeroom verkoopt voor het eerst zijn werk: “Hierna kan ik op Ibiza gaan wonen”

Vlaams cartoonist Jeroom verkoopt voor het eerst in zijn 25-jarige carrière zijn cartoons. Vanaf dinsdag, 31 mei, tot 12 juni kan je dus een bod uitbrengen op 40 van zijn werken op het online veilingplatform Catawiki. De cartoons zullen zowel in fysieke print, maar ook digitaal als NFT beschikbaar zijn. Wij maakten een babbeltje met Jeroom over zijn allereerste veiling en zijn toekomstplannen.

In samenwerking met Annelore Byl

Hoe ben je op het idee gekomen om je cartoons te veilen?

Met de opkomst van NFT’s had ik opeens door dat dat eigenlijk de enige manier is om mijn originele werken te kunnen verkopen. Elke week krijg ik wel de vraag van mensen die een origineel werk van mij willen kopen. Die willen dat dan cadeau geven of ergens ophangen, in hun toilet meestal. Ik moet hen echter altijd teleurstellen want dat gaat dus niet. Ik kan hen moeilijk een jpg-bestand doorsturen. Maar NFT is hiervoor wel de perfecte technologie. Een cartoon als NFT bevat namelijk een unieke code. Met die code ben je de enige echte eigenaar van mijn unieke werk. Maar je krijgt het aangekochte werk niet enkel als een NFT. Catawiki, het online veilingplatform waar je mijn cartoons kan kopen, gooit er nog eens de fysieke en kwaliteitsvolle print bij.

Je veilt je cartoons via het online verkoopplatform Catawiki. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Ik ben eigenlijk al heel lang vertrouwd met Catawiki. Ze zijn begonnen als een cartoon- en kunstveiling en zaten dus al even op mijn radar. Ze doen vaker zo’n NFT-veilingen en zijn dan ook meteen meegegaan in mijn idee. We hebben onze handen in elkaar geslagen om mijn allereerste veiling te kunnen organiseren. Catawiki begeleidt die veiling ook volledig.

Hoe voelt het om je werk écht uit handen te geven?

Zeer emotioneel. Maar pas op, ze zijn nog niet verkocht hé (lacht). Het voelt ook dubbel, want langs de ene kant is dat jammer. Langs de andere kant is het gewoon iets wat een artiest moet doen, je werk kunnen afgeven. Ik weet ook wel dat de mensen die het kopen fans zijn en mijn werken dus in goede huizen zullen belanden. De kopers krijgen ook een kwaliteitsvol en goed afgedrukt werk. Want ik had wel schrik dat de cartoons met een gewone printer zouden worden afgedrukt en thuis dan zouden staan vergelen in de zon. Maar dat is nu zeker niet het geval, ze krijgen daarbij een gesigneerd exemplaar. Een kunstenaar gaat zijn werk in een galerij hangen, maar voor een cartoonist is dat moeilijker. Dus dit is mijn versie van ‘een galerieopening’ om mijn werk te verkopen.

Bron: Catawiki

Hoe zie jij je verdere carrière als cartoonist?

Na deze verkoop zal ik waarschijnlijk vroeg op pensioen gaan, in Ibiza gaan wonen (lacht). Nee, ik vind het leuk om alles te blijven doen. Ik ga dus altijd cartoons blijven maken, dat is mijn basis. Voor de rest doe ik ook af en toe televisiewerk. Die afwisseling is tof want het leven van een cartoonist is soms wel heel eenzaam. Zo in een zolderkamertje de hele tijd alleen zitten, dat was ik wel heel snel beu. Dus ik vind het heel leuk om ook voor tv te werken, want dat is in groepsverband. En als ik dat beu ben, kan ik altijd weer alleen in mijn kamertje cartoons gaan tekenen (lacht). Ik probeer nu om alles gewoon te combineren, zo lang mogelijk. Uiteindelijk is mijn enige talent: een mop maken. Of dat nu op televisie is voor een camera of visueel via een cartoon.

Is deze veiling iets wat je in de toekomst nog eens ziet gebeuren?

Dat kan. Als dit echt een succes is, mensen blij zijn en veel van mijn werken kopen, zeker. Het voordeel is dat ik in 25 jaar nog niks verkocht heb en nu dus aan een berg materiaal zit. En mijn fans hebben ook 25 jaar kunnen sparen. Dus het kan goed zijn dat als deze veiling goed loopt, dat wij volgend jaar terug met een selectie komen. Maar dat valt nog af te wachten. Ik heb in elk geval nog een pak werken liggen die geveild kunnen worden.

Kan iedereen meedoen met de veiling?

Ja, iedereen kan online meebieden met de veiling. Het is een heel open platform. Je hoeft er ook geen bitcoins of dergelijke voor te hebben, want dat is voor velen nog een drempel. Bij Catawiki is dat allemaal niet nodig en wordt alles goed begeleid. Je krijgt je eigendomscertificaat zelfs gewoon via mail toegestuurd, gelinkt aan het werk dat is aangekocht. Dat is een groot voordeel, want je hebt veel van die nicheveilingen waar je al met cryptomunten moet betalen of eerst lid moet zijn. Maar dat is met deze veiling op Catawiki niet het geval. Ik ben een echte volksmens en daarom is de veiling is ook gericht naar de ‘gewone man in de straat’. Het is dus voor iedereen heel toegankelijk om mee te bieden.

Worden de werken daarna opgestuurd naar de kopers?

Ja, de veiling is online en alle 40 werken worden daarna gewoon aan huis bezorgd aan de kopers. Bij de 5 hoogste bedragen ga ik de werken zelfs persoonlijk afleveren. Ik hoop stiekem dat ze allemaal uit het Leuvense komen (lacht), anders zit ik heel de dag in de auto. Maar ik zal dus persoonlijk langsgaan bij die kopers om de werken samen op te hangen.

Interesse in het aankopen van een werk van Jeroom? Bekijk dan hier de veiling die nog loopt tot en met 12 juni 2022.

Meer
Lees meer...