Iraanse president Ebrahim Raisi komt om bij helikoptercrash

De Iraanse president Ebrahim Raisi is zondag om het leven gekomen bij een helikoptercrash. Ook Hossein Amirabdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, stierf bij het ongeval.

Op de terugweg van een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan crashte de helikopter waarin president Raisi en minister Amirabdollahian zich bevonden. De helikopter zou volgens Iraanse staatsmedia tegen een bergtop zijn gevlogen, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. De crash wordt vermoedelijk toegeschreven aan slechte weersomstandigheden.

Rouwperiode

In reactie op het overlijden van president Raisi heeft de geestelijke leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, vicepresident Mohammad Mokhber aangesteld als interim-president. Binnen vijftig dagen zullen er nieuwe presidentsverkiezingen worden georganiseerd. Daarnaast kondigde Khamenei via het socialemediaplatform X, voorheen Twitter, een rouwperiode van vijf dagen aan.

De Iraanse regering heeft verklaard dat het overlijden van president Raisi niet zal leiden tot een verstoring van het beleid. “We verzekeren de loyale natie dat, met Gods hulp en de steun van het volk, er geen enkele verstoring zal zijn in het bestuur van het land,” klinkt het in een officiële mededeling.

Controversieel

President Raisi was een controversiële figuur in Iran. Hij stond bekend om zijn harde optreden tegen afwijkende meningen en protesten, met name die over de behandeling van vrouwen door het regime. De aanhoudende economische problemen in het land zorgden ervoor dat hij allerminst populair was. Terwijl aanhangers van het regime publiekelijk rouwden, vierden tegenstanders zijn overlijden op straat.

Meer
Lees meer...