Is de jurk nog altijd wit en goud voor jou? Je bent niet alleen, iedereen zoekt de wildste verklaringen

Is de jurk nog altijd wit en goud voor jou? Je bent niet alleen, iedereen zoekt de wildste verklaringen

Misschien ben je jezelf ook al uren aan het afvragen waarom die vreemde jurk op het internet voor jou goud en wit lijkt, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat het een blauw-zwarte jurk is. Bovendien weet je inmiddels dat de jurk ook effectief blauw-zwart is, en toch zie je het nog altijd niet? Geen probleem, je behoort tot de meerderheid van de surfers vandaag. En die komen natuurlijk met de vreemdste verklaringen voor het fenomeen.

Tumbler

Oké, voor we verder gaan nog heel even bevestigen: de jurk is echt blauw en zwart van kleur. Dat is bevestigd door de eigenares en door experts die er om de ene of de andere reden iets van zouden moeten kennen. Wie de kleuren trouwens niet mooi vindt, kan de jurk ook in het rood, wit of roze kopen. En dat voor een winkelprijs van 70 dollar. Dus: wit en goud is niet eens een optie.

De discussie ontstond toen een surfer de foto op Tumbler plaatste. Zij zat met een bizar probleem: al haar vrienden zagen een goud-witte jurk, maar voor haar was de jurk overduidelijk blauw-zwart. Sindsdien is ze niet meer alleen, maar toch valt op dat bijna overal een lichte tot een grote meerderheid een goud-witte jurk ziet. Ook al hebben ze het dus allemaal mis. Doe de test zeker eens met je omgeving.

Intussen is een derde categorie ontstaan: zij die vanochtend nog een goud-witte jurk zagen, maar intussen toch ook de kleuren blauw en zwart zien. Hoe kan dat dan allemaal? Natuurlijk doen tal van theorieën de ronde. En ook al is er maar één correcte verklaring, we zetten ze even op een rijtje:

1. Het is een grap

Iedereen heeft het vanochtend wel eventjes gedacht: dit is niet echt. Maar hoe kan het een grap zijn wanneer je met twee naar hetzelfde scherm zit te kijken en toch verschillende kleuren ziet? Bovendien weten we intussen dus waar de jurk verkocht wordt en we hebben ook beelden gezien waarop de eigenares de jurk draagt. En daar is hij telkens blauw en zwart. Het is die ene duivelse foto die maar met je hersenen blijft spelen.

2. Het hangt ervan af van waar je kijkt

Niet iedereen is het hiermee eens, maar blijkbaar ziet de jurk er anders uit als je hem vanuit een andere hoek bekijkt. Van boven naar beneden, en voor de meerderheid dus ook gewoon recht op recht, is de jurk goud-wit. Wie van onder naar boven kijkt, ziet soms toch de kleuren blauw en zwart verschijnen. Zeker eens proberen, misschien is je probleem hiermee opgelost. Maar misschien ook niet …

Veel mensen zien overigens ook een verschil tussen de foto op hun smartphone of op hun computer. Dat kan dus soms een eenvoudige verklaring zijn.

memegenerator.net

3. Het hangt van je humeur af

We kunnen ook de filosofische toer op gaan. Is het glas halfvol of halfleeg? Dat kan volgens sommige surfers de kleuren van de jurk bepalen. Wie de kleuren goud en wit ziet, zou dan positief in het leven staan. De kleuren blauw en zwart wijzen erop dat je de dingen negatief ziet. Ook al is hij dus echt wel blauw en zwart, het zegt misschien iets over hoe de wereld in elkaar zit.

En nu we toch de wildste verklaringen zoeken, toch even een warme oproep aan alle voetbalfans om het eerlijk te spelen. Ook al is het in volle titelstrijd niet voor iedereen even leuk om te verklaren dat je in team #blauwzwart zit …

4. Je ogen houden je voor de gek

Kan er geen medische verklaring zijn voor het feit dat je de kleuren verkeerd ziet? Er doet een theorie de ronde waarbij het de cellen in onze ogen zijn die bepalen hoe we de foto zien. Zie je wit en goud, dan zou dat kunnen betekenen dat je ogen niet goed werken in gedimd licht of schemering. Ze zijn minder gevoelig voor licht. Behoor je tot de groep die de jurk al in beide kleurencombinaties gezien heeft, dan zitten je ogen in de tussencategorie. Afhankelijk van hoe je omgeving verlicht is, kunnen de kleuren veranderen.

En dat is waarschijnlijk de juiste verklaring

De lichtinval op de foto en de manier waarop onze ogen werken vormen samen de enige juiste verklaring voor de verschillende kleurencombinaties die we zien. Al blijft het een heel speciaal geval: “Ik bestudeer al 30 jaar de verschillende manieren waarop we kleuren interpreteren en dit is één van de grootste verschillen die ik ooit heb meegemaakt”, zegt neurowetenschapper Jay Neitz, van de universiteit van Washington. Als het trouwens een geruststelling kan zijn voor het ‘verliezende’ kamp in de discussie, Neitz ziet als expert ook alleen maar goud en wit op de foto.

Wanneer je met de hulp van Photoshop met de achtergrond gaat spelen, dan zal je al gauw verschillen zien. Mogelijk gaat deze foto je mening veranderen.

swiked

Doe HIER de test

Computers liegen niet: het is echt blauw-zwart. Maar hé, ook al bestaat de goud-witte jurk dus niet, #teamgoud-wit forever!

(Bronnen: Wired, Buzzfeed, Facebook)

Gesponsorde artikelen