Is dit de reden waarom vrouwen meer schrik hebben van muizen?

Muizen zijn minder bang van vrouwen dan van mannen. En net daarom zijn vrouwen banger van muizen dan mannen. Volg je nog? Canadese wetenschappers denken dat ze precies weten waarom bijna alle vrouwen die je kent, in volle paniek gillend op een stoel gaan staan als ze zo’n klein beestje voorbij zien trippelen.

De knaagdiertjes gedragen zich schuwer als ze een onbekende man in de buurt ruiken. Maar als ze een onbekende vrouw ruiken, zijn er geen merkbare veranderingen in hun gedrag en gaan ze gewoon hun gang. Dat blijkt uit een studie van de Canadese McGill universiteit in Montreal.

Volgens de onderzoekers zorgt de aanwezigheid van een onbekende man dat er bij de muizen een stressreactie optreedt. Die stressreactie wordt opgewekt door chemische signaalstoffen die alle mensen en dieren produceren: feromonen. In de dierenwereld worden die stoffen gebruikt om het territorium af te bakenen. Doordat mannen meer feromonen produceren dan vrouwen, voelen de muizen zich meer bedreigd door hen en gaan ze zich dus voorzichtiger gedragen.

De wetenschappers zeggen dat deze ontdekking ook meteen verklaart waarom onderzoek bij proefdieren vaak afwijkende resultaten oplevert als het door anderen wordt herhaald. Volgens hen is het dan ook noodzakelijk dat er bij proeven met muizen wordt vermeld of de proef werd uitgevoerd door een man of een vrouw.

Thinkstock
Bron: The Independent
Meer
Lees meer...