Is een klantentoilet niet verplicht? Het zou alvast veel miserie vermijden

Is een klantentoilet niet verplicht? Het zou alvast veel miserie vermijden

Er is niets frustrerender dan naar toilet willen gaan en niet kunnen of mogen. Vooral dat tweede kan je soms heel lastig maken. “Sorry, maar je mag hier niet naar het toilet.” We begrijpen dat zeker, maar het blijft wel heel frustrerend. Toch vragen wij ons af of dat eigenlijk mag, iemand weigeren als die hoogdringend naar toilet moet.

Er is niets frustrerender dan een winkelier die zegt dat je zijn toilet niet mag gebruiken. Oké we begrijpen zeker dat je niet in elke winkel mensen naar achter kan laten gaan. Daarnaast kunnen wij van werknemers ook niet verwachten dat zij het toilet elke keer opnieuw moeten proper houden. Maar toch is een ‘nee’ horen echt niet oké.

Naar het toilet gaan, is eigenlijk een basisbehoefte. Soms kunnen mensen (zowel volwassenen als kinderen) hun behoefte niet tegenhouden. Wat dan hé?

Mag het of niet?

Als je vanaf nu een ‘nee’ hoort in de winkel, dan zou je je erbij neer moeten leggen. Er bestaat jammer genoeg geen wet die winkeliers verplicht om een toilet open te stellen voor klanten. Aangezien een toilet meestal in het privégedeelte van een winkel staat, mogen winkeliers zelf beslissen of bezoekers hier gebruik van kunnen maken. Een winkel moet wel een toilet voorzien voor het personeel.

Als een bezoeker gezondheidsproblemen, zoals ziekte van Crohn, heeft, mag je geen toegang weigeren. Als eigenaar mag je ook zelf regels opstellen zoals 0,50 euro betalen of enkel betalende klanten toe te laten.

Helaas moeten wij ons erbij neerleggen: in winkels mogen wij niet zomaar naar het toilet gaan. Al goed dat wij (bijna) overal naar het toilet kunnen gaan, want op verschillende plaatsen vind je een openbare toilet. Als het dringend is, zal dat ook wel goed genoeg zijn, niet?

iStock

Gesponsorde artikelen