Israël geeft als eerste land ter wereld vierde dosis vaccin tegen coronavirus

Israël ligt voor op schema met zijn vaccinatiecampagne en bereidt zich voor op de toediening van een vierde dosis vaccin tegen Covid-19 aan een deel van zijn bevolking. Oorzaak: de Omikron-variant.

Dinsdag heeft een panel van deskundigen van het ministerie van Volksgezondheid zich uitgesproken voor een vierde vaccininjectie. Premier Naftali Bennett zei na afloop dat dit “geweldig nieuws was dat ons zal helpen de Omikron-golf die zich over de wereld verspreidt, te overwinnen”.

60-plussers

Er is nog geen officieel groen licht gegeven door de bevoegde autoriteiten, maar dat zal binnenkort wel gebeuren. “Mijn boodschap is – verspil geen tijd, laat je vaccineren”, zei Bennett.

60-plussers, medisch personeel en personen met verminderde immuniteit zullen als eersten worden gevaccineerd.

Na een stilte die aan het eind van de zomer begon, is het aantal gevallen van het coronavirus in Israël de laatste dagen licht gestegen. Bovendien grijpt de Omikron-variant om zich heen in het land, met 340 gevallen gemeld op dinsdag, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Dinsdag kondigde een ziekenhuis het eerste sterfgeval aan van een Israëliër na een Omikron-infectie. Hij was in de 60 en lag al twee weken in het ziekenhuis. Hij leed echter al aan verschillende andere ziekten voordat hij door het virus werd getroffen. “De sterfte was hoofdzakelijk te wijten aan reeds bestaande ziekten en niet aan een ademhalingsinfectie ten gevolge van het coronavirus”, zei het ziekenhuis.

Reisverbod

Israël heeft deze week al een reisverbod ingesteld voor landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Turkije en Canada in een poging de verspreiding van de variant in te dammen. Bovendien verklaarde het kabinet van de premier dat het had ingestemd met een halvering van de aanwezigheid op kantoor voor werknemers in de publieke sector om telewerk aan te moedigen.

Minister van Defensie Benny Gantz heeft het militaire commando aan het thuisfront opgedragen zich voor te bereiden op de mogelijkheid van 5.000 nieuwe gevallen per dag.

(am)(jvdh)

Meer
Lees meer...