Hoopgevende signalen vanuit de Israëlische vaccinatiecampagne: Pfizer-spuit zou verspreiding voorkomen

De eerste onderzoeksresultaten van de Israëlische vaccinatiecampagne wijzen erop dat het vaccin van Pfizer voorkomt dat de overgrote meerderheid van de gevaccineerden besmet geraakt. Dat is de eerste echte indicatie dat een hoge vaccinatiegraad de overdracht van het coronavirus zal afremmen.

Israël heeft al minstens één dosis van het Pfizer-vaccin toegediend aan bijna 50 procent van zijn bevolking, met een razendsnelle vaccinatiecampagne die op 20 december begon. Nu blijkt dat het vaccin 89,4 procent doeltreffend is om besmetting met het virus Sars-CoV-2 te voorkomen, volgens een conceptpublicatie die op Twitter is geplaatst. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel gaat het om een grootschalig onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

Economie heropenen

Indien de studie wordt bevestigd door vakgenoten, zou dat betekenen dat het vaccin de verspreiding van het coronavirus grotendeels voorkomt. Dit weekend maakte het Israëlische ministerie van Volksgezondheid al bekend dat de Pfizer-spuit 99 procent effectief was in het voorkomen van sterfgevallen door het virus.

Volgens experts die persagentschap Bloomberg heeft geraadpleegd, is er een groot potentieel om groepsimmuniteit te bereiken met vaccins, indien deze resultaten onafhankelijk bevestigd worden.

Door de hoge vaccinatiegraad, en de verschillende bemoedigende resultaten die daaruit voortkomen, is Israël zondag begonnen met het heropenen van delen van zijn economie. Winkels deden hun deuren open voor iedereen. Vrijetijdsactiviteiten zoals fitnesscentra en theaters waren enkel toegankelijk voor gevaccineerden. Die konden dat bewijzen met een zogeheten ‘groene pas’ op een officiële app van het ministerie van Volksgezondheid. In steden waar het aantal besmettingen onder controle was, gingen ook de scholen gedeeltelijk open voor fysieke lessen na een sluiting van bijna twee maanden.

Meer
Lees meer...