Italië bant TikTok (deels) na overlijden 10-jarig meisje

Italië heeft TikTok tijdelijk geblokkeerd nadat een meisje van 10 overleed. Het meisje nam deel aan de blackout-challenge en die werd haar dood. De Italiaanse autoriteiten vinden dat TIkTok te weinig doet om dit soort gevaarlijke challenges te voorkomen, waardoor het de app nu tijdelijk blokkeert voor wie zijn of haar leeftijd niet aangegeven heeft.

Italië is in shock na het overlijden van een meisje van 10. Zij stierf toen ze zich waagde aan de blackout-challenge die de ronde doet op de video-app TikTok. Het overlijden van het jonge meisje zorgde ervoor dat Italië de app nu tijdelijk geblokkeerd heeft voor gebruikers die hun leeftijd niet aangegeven hebben. Deze kan verlengd worden als TikTok niets verandert aan de voorwaarden.

Blackout-challenge

Het meisje van 10 jaar Sicilië werd door haar zusje van 5 jaar oud gevonden in de badkamer met een riem rond haar nek en haar gsm op haar gericht. Haar ouders vertelden dat het meisje deelnam aan de zogenaamde blackout-challenge op TikTok. “TikTok was haar wereld, en YouTube. Dat is hoe ze haar tijd doorbracht”, zo deelt de vader van het meisje in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De blackout-challenge houdt in dat je jezelf wurgt tot je een in een roes terechtkomt. Het is daarbij dus belangrijk dat je op tijd los laat en jezelf opnieuw laat ademen. Maar daarbij loopt het vaak fout. Zo is het ook niet de eerste keer dat een dergelijke challenge uitmondt in de dood van jonge kinderen.

TikTok geblokkeerd

Italië heeft daarom met onmiddellijke ingang de toegang tot TikTok geblokkeerd voor gebruikers die hun leeftijd niet hebben ingesteld op de app. Normaal is de app enkel toegankelijk voor kinderen vanaf 13 jaar. Maar veel gebruikers omzeilen die limiet door hun leeftijd niet in te vulleen op hun profiel. Daardoor vinden ook jongere kinderen hun weg naar de app.

Volgens de Italiaanse autoriteiten doet TikTok te weinig om ervoor de zorgen dat er geen jonge kinderen op de app zitten. Daardoor heeft het dus de toegang tot de app geblokkeerd voor accounts waarvan de leeftijd niet gekend is. Voorlopig is TikTok geblokkeerd tot en met 15 februari terwijl de zaak verder onderzocht wordt. Daarna kan dit mogelijk verlengd worden.

 

Meer
Lees meer...