Italië slaat alarm na onthoofdingen aan Middellandse Zee: “IS staat aan de poort van Europa”

“Islamitische Staat is nog maar duizend kilometer verwijderd van Rome, en staat voor de poort van Europa.” Dat zei de Italiaanse binnenlandminister Angelino Alfano, die aan de alarmbel trekt nadat de laatste onthoofdingsvideo aan de kust van Tripoli gemaakt werd.

Afgelopen weekend verspreidde terreurgroep IS een filmpje waarin 21 koptische christenen uit Egypte onthoofd werden. Egypte sloeg al zwaar terug, en doodde vandaag tientallen IS-strijders met een resem luchtaanvallen als wraakactie. Maar Egypte is niet het enige land dat geschokt is door het filmpje, ook in Italië heeft het tot heel wat beroering geleid.

“We staan ten zuiden van Rome”, zei één van de gemaskerde IS-strijders in het filmpje namelijk. De onthoofdingsvideo werd volgens IS in Tripoli gemaakt, aan de kust van de Middellandse Zee. En dus vinden enkele Italiaanse politici de tijd rijp om in te grijpen. “IS staat voor de poort van Europa”, zei binnenlandminister Angelino Alfano vandaag aan La Repubblica. “De internationale gemeenschap moet tussenbeide komen om de toekomst van het westen veilig te stellen.”

Grondtroepen?

Alfano zei voorts nog dat Italië bereid is om een internationale troepenmacht in de strijd tegen IS in Libië te leiden. Ook de Italiaanse ministers van Defensie – Roberta Pinotti – en de minister van Buitenlandse Zaken – Paolo Gentiloni – hadden afgelopen weekend al laten verstaan dat de internationale coalitie moest overgaan tot een militaire interventie. Hun premier, Matteo Renzi, fluit de twee vandaag echter terug. “Wijsheid, voorzichtigheid en inzicht in de situatie zijn nu de geboden in verband met de situatie in Libië”, zei Renzi, die wel van mening is dat de VN-Veiligheidsraad zo snel mogelijk moet samenkomen.

Italië heeft niet alleen schrik dat de IS-strijders via Libië de oversteek naar Italië zouden maken, maar het land vreest ook een vluchtelingenstroom. Dit weekend nog moest de Italiaanse kustwacht meer dan 2.000 Libische bootvluchtelingen redden die zich aan de 350 kilometer lange overtocht waagden. Zij gaan steeds meer op de vlucht voor de moslimstrijders die Libië proberen in te palmen. De terreurgroep heeft namelijk niet enkel in Irak en Syrië grote bolwerken, ook in Libië heeft IS bijvoorbeeld Derna onder controle.

Dood van Kadhafi

Vanuit Derna probeert Islamitische Staat de rest van Libië te veroveren. Sinds die onder IS-controle staat – nu ongeveer een jaar – is er al veel gebeurd. Zo zou de volledige regio rond de stad zijn ingenomen, en heeft het meer naar het westen ook Benghazi en Nofaliya in handen. Ook een gebied rond de luchthaven in Tripoli zou veroverd zijn. De politieke situatie in Libië is dan ook erg problematisch, omdat er geen centrale macht bestaat die het land onder controle heeft. En dat is eigenlijk al zo sinds de dood van Moammar Kadhafi eind 2011. Verschillende stammen en groeperingen proberen hun eigen gebieden te verdedigen, wat uiteraard in de kaart van een georganiseerde groepering als IS speelt.

Meer
Lees meer...