iTunes zit met een bug waardoor gebruikers zomaar muziek verliezen

’t Spookt in iTunes: er verdwijnt plots muziek uit de bibliotheek. Apple is op de hoogte van het probleem, en het elektronicabedrijf laat weten dat er volgende week een update met extra ‘veiligheidsmaatregelen’ uitkomt. Alleen vrezen critici dat ze enkel een duidelijkere waarschuwing in het systeem gaan steken.

iTunes versie 12.3.3 zit met een probleem. Er wordt namelijk muziek verwijderd uit de iTunes-bibliotheek, zonder dat de gebruiker daar toestemming voor heeft gegeven. Het probleem kwam aan het licht toen freelance-componist James Pinkstone in een blogpost beweerde dat iTunes 122GB muziek van zijn laptop had gewist, waaronder eigen nummers.

Versie 12.3.3., in maart vrijgegeven, wijzigt de iTunes-database en maakt die opnieuw aan. Dat loopt niet altijd gesmeerd, en dan lijkt alle muziek verdwenen. Dat is waar een aantal gebruikers over klaagt op het Apple Support Forum. Naar alle waarschijnlijkheid zit het probleem in het systeem voor matching van muzieknummers. iTunes scant de muziekbibliotheek op liedjes en vervangt soms de versie op de computer door de standaardversie die Apple op zijn servers heeft staan. Maar het kan ook te maken hebben met een beschadigde iTunes-database.

In een statement zegt Apple dat het op de hoogte is van het probleem: “Een extreem klein deel van de gebruikers heeft aangegeven dat muziek die op hun computer was opgeslagen, werd verwijderd zonder toestemming. We nemen deze berichten heel serieus omdat we weten hoe belangrijk muziek voor onze gebruikers zijn. Onze teams zijn bezig om het probleem te achterhalen. Op dit moment weten we het nog niet, maar we zullen volgende week een update voor iTunes uitbrengen met betere beveiliging.”

De update moet dus volgende week uitkomen, al vrezen critici dat de oplossing gewoon een duidelijkere waarschuwing zal zijn dat bestanden op je lokale schijf kunnen worden gewist.

Meer
Lees meer...