Jamaicaans mannenteam doet na meer dan 20 jaar weer mee met viermansbob op de Olympische Winterspelen

Je zou het ze niet meegeven, maar toch heeft het Caribische eiland Jamaica zijn eigen bobsleeteams. En hoewel er in het land nooit sneeuw of ijs te zien is, is het viermansbob-team er toch in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen van 2022 in het Chinese Beijing. Dat meldt NBC News.

Het is 20 jaar geleden dat Jamaica zich nog eens plaatste voor het viermansbob op de Winterspelen, maar nu is het land volledig terug. Met maar liefst drie teams zal het eiland afzakken naar China om daar deel te nemen aan het belangrijkste toernooi van de komende vier jaar. Bij de mannen stuurt het een team voor tweemansbob en een team voor het viermansbob, en ook bij de vrouwen zal er een team deelnemen. Nooit eerder deden zoveel Jamaicaanse bobsleeërs mee aan de Olympische Spelen.

Cool Runnings

‘Cool Runnings’ uit 1993. Collection Christophel © Walt Disney

De eerste deelname van een Jamaicaans bobsleeteam met vier mannen dateert al van 1988. De teamleden waren allemaal lid van het Jamaicaanse leger en namen deel zonder enige ervaring of financiële middelen. Het mag dan ook niet verbazen dat het bobsleeteam ontzettend veel media-aandacht kreeg tijdens hun optreden op de Winterspelen in Canada. 

Vijf jaar na de Spelen, in 1993, werd het verhaal zelfs verfilmd in Cool Runnings. Hoewel die film een aantal waarheden lichtjes veranderde, bracht het wel het bizarre verhaal tot leven. Vier gewone Jamaicaanse burgers probeerden, zelfs zonder eigen slee, te concurreren met de beste bobsleeërs ter wereld terwijl ze zelf nog nooit natuurlijke sneeuw of ijs hadden gezien. Na het Winterspelen-avontuur werd het team wereldberoemd en maakten ze zelfs een eigen muziekalbum.

20 jaar

Na 1988 stuurde Jamaica nog wel eens een viermansbobteam naar de Olympische Winterspelen, maar in 1998 kwam daar een einde aan. Sinds dat jaar is geen enkel Jamaicaans team van vierbob er nog in geslaagd om de Spelen te halen, tot nu. Tussendoor deed het land wel nog mee in de tweemansbob. In tegenstelling tot hun allereerste voorgangers hebben de drie teams die Jamaica dit jaar zullen vertegenwoordigen wel al eens in een bobslee gezeten voor ze naar de grote wedstrijd trekken.

In 1988 trainden de leden nog met gewone sleeën op een strand en op het beton. Het huidige bobsleeteam deelde wel een video waarin te zien was dat ze trainden door een auto vooruit te duwen op straat, omdat dat te vergelijken is met een bobslee op ijs. Of Jamaica op deze editie van de Olympische Winterspelen wel een podiumplaats zal kunnen bemachtigen, valt af te wachten.

Meer
Lees meer...