Jambon vindt Covid Safe Ticket op trouwfeesten en horeca brug te ver

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is geen voorstander van een verplicht Covid Safe Ticket op trouwfeesten en in de horeca. “Dat gaat voor mij te ver”, zei hij in De Ochtend op Radio 1. 

Wie evenementen vanaf 1.500 toeschouwers wil bijwonen, moet vanaf vandaag een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Die is specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden.

QR-code

Het Covid Safe Ticket is op technisch vlak identiek aan het Europees Coronacertificaat. Beide werken met een QR-code. Als je al beschikt over dit certificaat, hoeft je dus geen bijkomend document aan te vragen. Momenteel kan de coronapas enkel gebruikt worden voor massa-evenementen met minstens 1.500 en maximaal 75.000 toeschouwers. Vanaf 1 september komen daar ook de indoorevenementen bij.

Maar als het van CD&V en Vooruit afhangt, dan moeten ook kleine trouwfeesten of bedrijfsfeesten de coronapas kunnen gebruiken. “Via registraties zou het mogelijk moeten zijn dat ook kleinere organisatoren voor feesten in de privésfeer een account aanmaken, denk aan trouwfeesten of bedrijfsfeesten met honderd aanwezigen”, zei Vooruit-voorzitter Conner Rousseau eerder deze week aan De Standaard. “Dan moeten de organisatoren wel maken dat er ook effectief honderd mensen gescand worden, waardoor er gecontroleerd kan worden op correct gebruik.”

Trouwfeesten en horeca

Naast de liberalen en de groenen, kant ook Jambon zich nu tegen de uitbreiding van de coronapas. “Eigenlijk is de lijn die we als Vlaamse regering verdedigen dat je dat overal kan invoeren waar je ticketcontrole doet. En daar wil ik het onderscheid maken”, zei hij in De Ochtend. Het Covid Safe Ticket gebruiken op trouwfeesten of in de horeca, zoals in Frankrijk, is voor hem een brug te ver: “We mogen niet in een pasjesmaatschappij leven.”

Jambon zegt dan weer wel voorstander te zijn van een Covid Safe Ticket voor kleinere evenementen, met minder dan 1.500 bezoekers. “En dan moet je denk ik altijd aan de organisatoren de keuze laten: ofwel voer je die bijkomende controle van het Covid Safe Ticket in, ofwel organiseer je het evenement volgens de richtlijnen, met afstand en mondmasker.”

Meer
Lees meer...