Recordinternational Jan Vertonghen (37) stopt bij Rode Duivels

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland was het het laatste wapenfeit van Jan Vertonghen als Rode Duivels. De verdediger houdt er na een interlandcarrière van zeventien jaar met 157 interlands mee op. Dat maakte hij zelf bekend op sociale media.

Met een foto van zijn eerste en zijn laatste interland kondigde Jan Vertonghen zijn afscheid aan als Rode Duivel. “Bedankt voor alle herinneringen. Ik heb mijn droom beleefd”, schreef de 37-jarige verdediger erbij op Instagram.

EK als laatste toernooi

Als een grote verrassing komt het afscheid van Jan Vertonghen niet. Heel wat generatiegenoten van hem stopten de voorbije jaren al bij de Rode Duivels. Toch was Vertonghen nog steeds een vaste waarde bij de Belgische nationale ploeg. Op het afgelopen EK moest hij door een blessure de eerste wedstrijd missen. Daarna verwees hij zijn jongere Anderlecht-ploegmaat Zeno Debast opnieuw naar de bank en nam hij zijn vertrouwde plaats centraal achterin opnieuw in.

Vertonghen bewees tijdens EURO 2024 meermaals dat hij nog mee kon. Jammer genoeg eindigde dat toernooi met een zeer ongelukkige owngoal, die de uitschakeling van België betekende tegen Frankrijk (1-0). Dat EK zal dus zijn laatste grote toernooi zijn. Vertonghen was er eerder ook al bij tijdens de WK’s in 2014, 2018 en 2022 en tijdens de EK’s in 2016 en 2020.

157 interlands

Jan Vertonghen kwam in totaal aan 157 interlands en is daarmee ruimschoots recordhouder bij België. Axel Witsel volgt op de tweede plaats met 132 interlands. Tijdens zijn laatste wedstrijd was hij met zijn 37 jaar en 68 dagen de zesde oudste Rode Duivel ooit. Hij scoorde ook tien doelpunten voor de Rode Duivels. Zijn verre kopbal tegen Japan op het WK 2018 is daarvan ongetwijfeld de meest legendarische.

Het is nog niet duidelijk hoe de sportieve toekomst van Jan Vertonghen er verder uitziet. De verdediger speelde vorig jaar voor Anderlecht, maar heeft voor het komende seizoen nog geen beslissing genomen.

Meer
Lees meer...