Japanse bedrijven blijven (voorlopig) bijna allemaal actief in Rusland

Minder dan 3 procent van de Japanse bedrijven die voor de oorlog in Oekraïne actief waren in Rusland, hebben hun activiteiten in dat land stopgezet. Japan is daarmee relatief gezien het meest actieve G7-land in Rusland.

Slechts 4 van de 168 Japanse bedrijven die voor 24 februari in Rusland operationeel waren, besloten hun activiteiten in het land stop te zetten. Dat blijkt uit een analyse van Teikoku Databank gebaseerd op een onderzoek door de Yale School of Management in de Verenigde Staten dat betrekking had op ongeveer 1.300 grote bedrijven wereldwijd.

Wel van plan te vertrekken?

Die 3 procent van Japan staat in schril contrast met de cijfers voor andere G7-landen. Het Verenigd Koninkrijk zou ongeveer 48 procent van zijn bedrijven uit Rusland hebben teruggetrokken, voor Canada komt het neer op 33 procent en voor de Verenigde Staten op 29 procent.

Italië daarentegen heeft net als Japan nog een grote activiteit van zijn bedrijven in Rusland. Slechts 5 procent zou er de activiteiten hebben stilgelegd, volgens Teikoku Databank.

Een belangrijke kanttekening is dat vele Japanse bedrijven van plan zouden zijn wel te vertrekken uit Rusland. “Japanse bedrijven hebben van tevoren geen gedetailleerde plannen voor terugtrekking geformuleerd”, zegt een medewerker van Teikoku Databank aan Kyodo News.

74 Japanse bedrijven (of 40 procent van het totale aantal) zouden besloten hebben hun productie, activiteiten of transacties in en met Rusland te beëindigen.

Extra sancties

Ondanks het grote percentage Japanse bedrijven dat nog actief is in Rusland kondigde Japans premier Fumio Kishida afgelopen weekend nieuwe sancties aan tegen de Russen. Zo steunde Kishida het pleidooi van onder meer Amerikaanse president om de import van Russisch goud op te schorten.

Japan zou ook extra maatregelen nemen tegen Russische individuen. Kishida wil de vermogens van 70 extra Russische personen bevriezen en de export naar 90 militair gerelateerde organisaties stopzetten.

De Japanse premier had tijdens de G7-top ook aandacht voor de veiligheid in de Indo-Pacifische regio. Hij wees op het belang van stabiliteit in de Straat van Taiwan en zei dat hij de veiligheidssamenwerking er wil versterken.

Taiwan en de Verenigde Staten hebben eerder al laten blijken dat ze militair forser willen samenwerken. De eilandnatie vreest namelijk al jaren voor een invasie van China.

(ns)

Meer
Lees meer...