Het zal vermoedelijk nog wel even duren voor er weer fans zullen toegelaten worden bij voetbalmatchen. Daardoor hangt er vaak een nogal kille sfeer in voetbalstadions. Om dat probleem op te lossen, bedacht een Japanse firma een applicatie waarmee je van thuis uit gejuich of applaus kan laten weerklinken in een stadion.
Evenementen met veel mensen samen zijn zowat het meest risicovolle voor de verspreiding van het coronavirus. Dat is zeker ook het geval in voetbalstadions waar veel mensen dicht bij elkaar zitten. Zo zou de Champions League-wedstrijd Atalanta – Valencia voor een groot deel hebben bijgedragen aan de uitbraak in Italië. De wedstrijd tussen Liverpool en Atletico Madrid zou zelfs rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor 41 coronadoden.
Daarom werden na het uitbreken van de pandemie dan ook alle sportcompetities stilgelegd of uitgesteld. Dat gebeurde onder andere met de Belgische voetbalcompetitie en de Olympische Spelen. Maar nu het virus in veel landen beter onder controle is, komen voetbalcompetities langzaam weer op gang. Onder andere in Duitsland en Zuid-Korea wordt al opnieuw gevoetbald, maar uiteraard zonder fans.
Leeg stadion
In zo’n leeg stadion hangt jammer genoeg maar weinig sfeer hangt en daardoor lijkt de wedstrijd al snel meer op een oefenwedstrijd. Daarom wordt al even geëxperimenteerd met geluid van fans dat door de boxen in de tribunes weerklinkt.
Het probleem daarbij is dat het moeilijk is om op het juiste moment het juiste ‘fangeluid’ te laten weerklinken. Om het enigszins natuurlijk te laten overkomen, moeten de fans uiteraard luider en enthousiaster klinken bij een mooie actie of een doelpunt.
Remote Cheerer
De Japanse firma Yamaha meent daarvoor nu de oplossing te hebben gevonden met hun Remote Cheerer systeem. Dat is een applicatie die fans thuis kunnen downloaden op hun smartphone. In het stadion is de app verbonden met maar liefst 58 luidsprekers.
Op de Remote Cheerer app kunnen supporters kiezen tussen heel wat mogelijkheden zoals roepen, juichen, klappen, uitjouwen … De keuze die de fans het meest aanklikken, weerklinkt vervolgens het luidst in het stadion.