Er worden regelmatig tellingen gehouden om na te gaan hoeveel mensen ergens wonen, of hoeveel dieren er van een bepaalde soort nog in leven zijn, maar bomentellingen zijn zeldzaam. Dat is nochtans wat wetenschappers nu gedaan hebben, en wel op een wereldwijde schaal. En wat blijkt, de mens heeft het aantal bomen op onze aardbol al gehalveerd.
Volgens de wetenschappers is hun studie “de meest accurate telling van ’s werelds bomenpopulatie”. Uit hun onderzoek blijkt dat er zo’n 3,04 biljoen bomen op onze aarde groeien, dat zijn er dus 3.040 miljard. Dat is een pak meer dan origineel werd aangenomen, maar het is een cijfer dat uit de modellen kwam na een grondige analyse van satellietbeelden en bosinventarissen.
De meeste bomen zijn in de tropen te vinden: 43 procent van alle bomen wereldwijd groeien daar. Maar in de subarctische regio’s van Rusland, Scandinavië en Noord-Amerika groeien de bomen dan weer het dichtst op elkaar. Op het eerste zicht lijkt het niet erg nuttig om te weten hoeveel bomen er op aarde groeien, maar dat klopt niet volgens hoofdonderzoeker Thomas Crowther van de prestigieuze universiteit van Yale. “Bomen horen bij de belangrijkste organismen op onze aarde. Ze slaan gigantische hoeveelheden koolstof op, zijn essentieel voor de water- en luchtkwaliteit, en voor ontelbare andere zaken waar wij mensen van genieten.”
Ontbossing
Net omdat bomen zo belangrijk zijn, is het van belang om te weten hoeveel er zijn. Uit de studie blijkt nog dat het aantal bomen op onze aarde al gehalveerd is sinds de mens op het toneel is verschenen. Dat is grotendeels te wijten aan ontbossing, een verandering van het landgebruik, en de manier waarop we met onze bossen omgaan.
In totaal verliest onze aarde jaarlijks zo’n 15 miljard bomen, aldus de onderzoekers. “Al die jaren van ontbossing hebben ertoe geleid dat het aantal bomen op aarde gehalveerd is”, aldus Crowther. “En we zien nu ook de impact dat die ontbossing op gigantische schaal heeft op het klimaat.” Het verdwijnen van gigantische hoeveelheden bomen draagt volgens de onderzoekers dan ook bij aan de opwarming van onze aarde. “Dankzij deze studie weten we nu hoeveel moeite we zullen moeten doen om onze aarde gezond te houden”, concludeert de onderzoeker.