Amerikaans president Joe Biden beschuldigt Poetin van genocide

In een toespraak dinsdagavond heeft de Amerikaanse president Joe Biden naar de Russische invasie van Oekraïne verwezen als een “genocide”. Volgens Biden is de Russische dictator Vladimir Poetin erop uit de Oekraïners uit te roeien.

Het was tijdens een speech in een ethanolfabriek over de stijgende energieprijzen dat Biden de woorden in de mond nam: “Je gezinsbudget, de mogelijkheid om je auto vol te tanken, geen van beide zou afhankelijk mogen zijn van een dictator die aan de andere kant van de wereld de oorlog verklaart en een genocide pleegt.”

“Idee om Oekraïner te zijn uitvegen”

Wanneer journalisten de president over de woorden bevragen – Biden staat er immers om bekend zich regelmatig te verspreken – blijft hij vastberaden: “Ja, ik noemde het een genocide, omdat het steeds duidelijker wordt dat Poetin het idee om Oekraïner te zijn probeert uit te vegen en het bewijs daarvoor stapelt zich op”, zei Biden.

“Het is aan internationale rechters om te beslissen of het hier wel of niet om een genocide gaat, maar het ziet er volgens mij zo naar uit”, voegde hij er nog aan toe.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde op Bidens beschuldiging via Twitter. “De woorden van een echte leider. Dingen bij hun naam benoemen is essentieel om tegen het kwaad op te komen. We zijn dankbaar voor de hulp die de VS tot nu toe heeft geboden en we hebben dringend meer zwaar geschut nodig om verdere Russische wreedheden te vermijden”, reageert Zelensky.

Harder discours

Een genocide wordt als een van de meest ernstige overtredingen van het internationaal recht beschouwd. Volgens persagentschap Reuters heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de term “genocide” sinds het einde van de Koude Oorlog nog maar zeven keer gebruikt: voor de wreedheden in Bosnië, Rwanda, Irak en Darfur, voor de uitroeiing van Jezidi’s door Islamitische Staat, de vervolging van de Rohingya-minderheid in Myanmar en meest recent voor de behandeling van Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang.

De gruwelijke oorlogsmisdaden die in dorpen zoals Boetsja werden blootgelegd nadat de Russische troepen zich uit de regio rond Kiev terugtrokken, hebben de verdenkingen van een volkerenmoord doen toenemen. Mensenrechtenorganisaties verzamelen nu zo veel mogelijk bewijsmateriaal om de Russische verantwoordelijken voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te dagen.

Ondanks de zware woorden, zegt de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad dat er “niks zal veranderen aan onze huidige respons op de oorlog.”

(evb)

Meer
Lees meer...