Joey Chestnut, de beste eter ooit, breekt wereldrecord hotdogs eten

Levende legende Joey ‘Jaws’ Chestnut heeft in de Verenigde Staten de bekende jaarlijkse Nathan’s Hot Dog Eating Contest gewonnen. Hij deed dat in een nieuwe wereldrecord. De 37-jarige Amerikaan at maar liefst 76 hotdogs in 10 minuten tijd.

De Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli heeft heel wat tradities. Naast onder andere veel vuurwerk hoort daarbij ook de jaarlijkse Nathan’s Hot Dog Eating Contest, de bekendste eetwedstrijd ter wereld. Op die wedstrijd moeten deelnemers op 10 minuten tijd zoveel mogelijk hotdogs met broodje en worst opeten zonder over te geven.

De Nathan’s Hot Dog Eating Contest deze eeuw uitgegroeid tot een gigantisch succes met in pre-coronatijden tot 50.000 toeschouwers en goed bekeken live uitzendingen op sportzender ESPN in de Verenigde Staten.

Veertiende overwinning

Spannend is de wedstrijd echter al enige tijd niet meer. Sinds Joey Chestnut in 2007 de hegemonie van zesvoudig winnaar Takeru Kobayashi doorbrak, won hij veertien van de vijftien laatste edities. Aanvankelijk was de strijd met de Japanner – die amper 58 kilogram weegt – nog spannend, maar sinds die door een dispuut met de organisatie in 2010 niet meer heeft meegedaan is de dominantie van Chestnut overweldigend.

De favorietenrol van Joey Chestnut was dit jaar zelfs zo groot dat je bij de bookmakers haast niets kon winnen door in te zetten op een overwinning van hem. Wie 100 euro inzette, krijg bij winst amper 2 euro extra.

76 hotdogs in 10 minuten tijd

Toch blijft Joey Chestnut blijkbaar nog voldoende motivatie vinden om zichzelf te verbeteren. Want nadat hij vorig jaar – in een lege zaal door Covid-19 – het wereldrecord op 75 had gezet, verorberde hij er zondag 76. Dat komt neer op één hotdog om de 7,9 seconden. Hij deed daarmee maat liefst 26 hotdogs beter dan de nummer 2.

De zege van Chestnut leverde hem niet alleen een kampioenschapsbelt op, maar ook 10.000 dollar (8.430 euro) prijzengeld. Voor Chestnut is dat bedrag echter maar een ‘peulschil’. Hij zou naar schatting per jaar tussen de 250.000 en 500.000 dollar verdienen aan prijzengeld en sponsoring. Daarnaast heeft hij ook een succesvol eigen sauzenmerk dat zijn naam draagt.

Chestnut wordt algemeen zonder overdrijven beschouwd als “the greatest eater in history“. Zijn lijst met eetrecord is dan ook indrukwekkend. Zo at hij ooit 141 hard gekookt eieren in 8 minuten, 182 chicken wings in een half uur, 6,5 kilogram taart in 8 minuten en 12,7 kilogram frieten in 10 minuten.

Joey Chestnut viert zijn wereldrecord

Meer
Lees meer...