4th of July in coronatijden: welkom in de Verdeelde Staten van Amerika

Vandaag vieren ze in de Verenigde Staten Independence Day, de fameuze Fourth of July, de dag van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. De Amerikaanse president Joe Biden zette deze 4 juli als deadline om 70 procent van de Amerikanen gevaccineerd te krijgen tegen het coronavirus. Dat is, ondanks een ambitieuze start, niet gelukt. De vaccinatiecijfers laten op deze Amerikaanse feestdag vooral zien hoezeer het land verdeeld is.

66 procent van de Amerikaanse volwassenen heeft ten minste één dosis coronavirusvaccin gekregen, waarmee dus de 70 procent benchmark die president Biden in mei had vastgesteld niet wordt gehaald. De grens van 70 procent is een belangrijke stap in de richting van kudde-immuniteit, die steeds belangrijker wordt naarmate de zeer overdraagbare deltavariant zich over het land verspreidt.

Gezien het tempo van de vaccinaties op het moment van de aankondiging van Biden, was het doel ruim binnen bereik. Maar naarmate de dagelijkse vaccinaties bleven dalen, werd de deadline onrealistisch. Medio april begon het land een sterke daling van vaccinaties te zien.

Goed gevaccineerd waar Biden won

20 staten en Washington D.C. zullen vandaag effectief de vooropgestelde 70 procent halen. Voor 30 staten is dat dus niet het geval. De kaart van waar wel en waar niet, toont hoe de VS momenteel ideologisch verdeeld is. De 20 staten die de 70 procent halen, werden bij de jongste presidentsverkiezingen allemaal gewonnen door de Democraten (en Joe Biden). In volgorde van hoe snel ze die 70 procent bereikten, zijn dat: New hampshire, Massachusetts, Vermont, Hawaii, Connecticut, Maine, New Jersey, Rhode Island, New Mexico, Pennsylvania, Maryland, California, Washington, New York, Illinois, Virginia, Delaware, Minnesota, Colorado en Oregon.

De staten die de mijlpaal van 70 procent zullen missen, zitten vooral in het conservatieve Zuiden en Middenwesten, waar vooral op Trump werd gestemd. De staten met het laagste percentage volwassenen met een enkele dosis zijn Mississippi, Louisiana en Idaho. Als ze blijven vaccineren aan het huidige tempo, zal het nog een vol jaar duren voor die de 70 procent halen. Maar waarschijnlijk halen ze die, net als een pak andere staten, nooit.

Zelfs lottoprijs van een miljoen werkt niet

In Nebraska, Utah, Florida, Nevada en Wisconsin zou het nog moeten lukken – wellicht tegen het begin van de herfst. Voor Texas, South Dakota, South Carolina, Arizona en Alaska is de 70 procent nog mogelijk, maar zal het kantje boord worden. De vaccinatiebereidheid is echter bijzonder laag in Kentucky, Iowa, Kansas, Oklahoma, Michigan, Missouri, Georgia, Montana, Ohio, Indiana, Alabama, Tennessee, North Carolina, Arkansas, West Virginia, Wyoming, North Dakota, Louisiana en Mississippi.

In Idaho heeft slechts 52,6 procent van de volwassenen hun eerste dosis gekregen. 55 procent van de volwassenen zegt daar dat ze zich zeker niet zullen laten vaccineren. De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards kondigde deze maand een loterijprijs van 1 miljoen dollar aan in de hoop meer vaccinaties te krijgen. Slechts 48,3 procent van de volwassenen heeft in zijn staat hun eerste injectie gekregen. In Mississippi is dat amper 45 procent.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Lees meer...