Wie is Jörgen Raymann, de Nederlandse cabaretier uit “De Slimste Mens Ter Wereld”?

Jörgen Raymann
YouTube

Vanavond maakt Jörgen Raymann zijn intreden in De Slimste Mens Ter Wereld. Dat is een Nederlandse cabaretier van wie weinig Belgen al gehoord hebben. Ook al is de Nederlander niet bekend in België, bij onze noorderburen kent iedereen hem.

De Nederlander Jörgen Raymann werd geboren in Nederland maar groeide op in Suriname, waar ook zijn roots liggen. Toch kwam hij terug naar onze noorderburen om daar te studeren aan Erasmus Universiteit van Rotterdam. Maar toen Raymann zijn studies afrondde, vertrok hij terug naar Suriname.

Televisieshow

Daar runde hij zijn eigen restaurant waar hij ook een paar keer per maand etentjes organiseerde voor comedians. Toch besloot de 53-jarige komiek om terug te keren naar Nederland.

Daar rolde hij van de ene televisieshow in de andere. In 1999 ging hij werken voor de Nederlandse tv. Zo presenteerde hij onder andere de televisieshows Zo:Raymann en The Comedy Factory. Naast televisie is Raymann ambassadeur van Unicef.

Als je nu nog steeds niet weet wie Raymann is, dan kan je je misschien de Nederlandse film Bon Bini Holland herinneren? Dat is de film met de bekende Nederlander Jan Dino Asporaat. Hij staat onder andere bekend als Judeska: de flamboyante Surinaamse die werkt in het kippenrestaurant FC Kip. Raymann had ook een rol in die film als priester.

Bekijk hier de trailer van Bon Bini Holland:

Financiële problemen

Maar het was niet altijd rozengeur en maneschijn voor de Nederlandse cabaretier. Zo kwam hij de afgelopen jaren zwaar in de schulden nadat een investering waarvoor hij een serieuze lening afsloot niet juist uitpakte. “Als je hier iets verkeerd doet, dan word je daar de rest van je leven verantwoordelijk voor gehouden. Terwijl je in Amerika net een zakenman bent als je bedrijf drie keer failliet is gegaan, want dan heb je ervaring”, vertelt Raymann aan het Nederlandse AD.

Dat merkt Raymann ook aan zijn theatershows nu, want de zalen zitten niet meer altijd vol. “Vroeger was ik al pissig als ik in de zaal kwam en twee lege stoelen zag. Nu is die half gevuld en geniet ik er veel meer van. Door wat ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt, ben ik nederig geworden. Ik ben dankbaar voor iedere bezoeker.”

Raymann staat vooral bekend voor zijn typetje Tante Es, die een aparte rubriek kreeg in zijn verschillende talkshows. Daarin verkleedde Raymann zich als een Surinaamse vrouw om met verschillende bekendheden te babbelen over hun leven. Maar op een gegeven moment was dat niet meer voldoende.

De Nederlander denkt namelijk te weten waarom hij zo veel publiek is verloren. “Ik heb mezelf heel lang niet vernieuwd, daar ben ik veel publiek door kwijtgeraakt. Typetjes als Tante Es heb ik eruit gegooid. Ik ben meer verhalend geworden, minder op zoek naar de snelle grap. De mensen komen nog steeds om te lachen, maar ik wil ze ook iets vertellen waar ze thuis nog over nadenken.”

Gesponsorde artikelen