Juan Joya Borja, Spaanse komiek die wereldberoemd werd als lachende meme, overleden

De Spaanse comedian Juan Joya Borja is op 65-jarige leeftijd overleden. Borja werd enkele jaren geleden wereldberoemd dankzij een filmpje waarop hij schaterlachend te zien is tijdens een interview. Het filmpje groeide uit tot een meme en kreeg honderden parodieën.

Het beroemde interview van Juan Joya Borja, ook bekend onder de naam El Risitas, dateert al uit 2002. In het echte interview vertelt hij een anekdote over zijn vroeger werk in een visrestaurant. Daar moest hij van zijn baas paellapannen in de zee leggen in de hoop dat het zout ze zou kuisen. De volgende ochtend bleken de pannen echter allemaal afgedreven. Tijdens het vertellen, hoor je voortdurend de hysterische lach van Borja.

Pas vijf jaar later zette iemand het interview op YouTube en uiteindelijk duurde het nog tot 2014 voor het uitgroeide tot een internetmeme. De eerste parodie werd toen gemaakt door mensen uit Egypte om president Abdul Fatah al-Sisi belachelijk te maken. Daarbij ondertitelden ze de beelden van Borja met andere teksten, iets wat later nog ontelbare keren nagedaan is.

Slechte gezondheid

Sinds de Spaanse komiek een internetberoemdheid was geworden, dook hij regelmatig op in reclamefilmpjes over heel de wereld. De laatste tijd ging het echter steeds slechter met zijn gezondheid en verdween Borja op de achtergrond.

In september 2020 werd hij opgenomen in het Hospital de la Caridad in Sevilla met een vasculair probleem. Daarbij moest één van zijn benen geamputeerd worden. Sindsdien verbleef Borja in het ziekenhuis waar hij uiteindelijk deze week is overleden op 65-jarige leeftijd. De exacte doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Bekijk hier het originele interview met Juan Joya Borja

https://www.youtube.com/watch?v=wrqnVx6I4fs
Meer
Lees meer...