Junior Eurovisiesongfestival 2023: Frankrijk wint voor het tweede jaar op een rij

Frankrijk heeft voor het tweede jaar en voor de derde keer in vier jaar tijd het Eurovisiesongfestival gewonnen. Het was de 13-jarige Zoé Clauzure die daarvoor zorgde met het vrolijke nummer Cœur. Zij haalde het voor Spanje en Armenië.

Voor België is het al meer dan tien jaar geleden dat we nog deelnamen aan het Junior Eurovisiesongfestival, maar de wedstrijd is ondertussen wel al aan 21ste editie toe. Die ging door in Nice in Frankrijk na de overwinning van Lissandro met Oh maman! vorig jaar. Zestien landen zouden dit jaar strijden voor de overwinning.

Bij het presentatietrio in Nice was er toch een Belgisch tintje, want presentator Olivier Minne is geboren in ons land en groeide er ook op. Hij praatte de show aan elkaar samen met de voormalige Miss Frankrijk Laury Thilleman en influencer Ophenya.

Spanje, Oekraïne, Ierland

Na de vlaggenparade en een uitgebreide openingsshow met verschillende optredens mocht Spanje de wedstrijd aftrappen. De Spaanse delegatie was daar op voorhand niet over te spreken, want zij zagen hun land als topfavoriet die benadeeld was door die loting. Sandra Valero zou uiteindelijk tweede worden met haar lied Loviu.

Iets later zorgde de amper 9-jarige Oekraïense Anastasia Dymyd voor een van de schattigste momenten van de avond. De Ierse Jessica McKean zorgde dan weer voor een grote verrassing. Halverwege het nummer kwam met Sophie Lennon namelijk de Ierse inzending van vorig jaar meezingen op het podium. Lennon schreef dan ook het nummer van dit jaar en zorgde vorig jaar voor het beste Ierse resultaat ooit. Deze keer bracht ze minder geluk, want Ierland werd laatste.

Verenigd Koninkrijk, Armenië, Nederland

Meer geluk was er dit jaar voor meidengroepen. Zo eindigde het Britse trio Stand Uniqu3 op een vierde plaats en pakte de Yan Girls uit Armenië zelfs het brons. Die laatsten lieten zich voor hun lied Do It My Way naar eigen zeggen inspireren door K-pop en brachten zo voor het eerst ooit dat genre naar het Eurovisiesongfestival. Onze noorderburen zorgden voor de afsluiter van de avond. Het duo Sep en Jasmijn zou uiteindelijk knap zevende worden.

Zoé Clauzure

Tussendoor was het dus ook aan Zoé Clauzure voor Frankrijk. Zij wist met haar lied Cœur zowel van de jury als van het publiek de meeste punten te verzamelen. De jonge zangeres pakt daarmee dus verdiend de winst. Ze volgt daarmee haar landgenoot Lissandro op. En ook in het coronajaar 2020 was de winst Frankrijk, na het omstreden optreden van Valentina. Het Junior Eurovisiesongfestival zal dus ook in 2024 doorgaan in Frankrijk, al is nog niet beslist in welke stad dat zal zijn.

Luister hier naar het winnende lied Cœur van Zoé Clauzure voor Frankrijk:

Bekijk hier de einduitslag van het Junior Eurovisiesongfestival 2023:

Meer
Lees meer...