Junior Eurovisiesongfestival zorgt voor commotie over Franse winnares Valentina

In tegenstelling tot het gewone Eurovisiesongfestival kon de Junior versie dit jaar wel doorgaan. Door de coronacrisis waren alle nummers wel op voorhand opgenomen. En juist daar is nu commotie over. Volgens veel kijkers zingt de Franse winnares Valentina haar nummer J’imagine op die opname namelijk niet live.

Het is ondertussen al van 2012 geleden dat België meedeed aan het Junior Eurovisiesongfestival, maar dat wil niet zeggen dat de liedjeswedstrijd niet meer georganiseerd wordt. Dit jaar was het festival al aan zijn achttiende editie toe.

Coronavirus

De coronacrisis zorgde ervoor dat het even onzeker was of deze editie zou kunnen doorgaan. Uiteindelijk besloten de EBU en de Poolse organisator om met een coronaproof Junior Eurovisiesongfestival te komen. Daarbij waren wel maar twaalf deelnemende landen, het laagste aantal sinds 2013. Veel landen gaven de coronacrisis aan als reden voor hun afzeggen.

Er was ook beslist dat de deelnemers hun nummer niet live op het podium zouden brengen, maar wel op voorhand zouden opnemen. Om de continuïteit te verzekeren, kreeg ieder land uitleg over het podium zodat dat er telkens gelijk uitzag. Acht kandidaten namen hun lied dan ook in eigen land op. Enkel Malta, Oekraïne, Servië en Polen zelf namen hun optreden ter plaatse op.

Dat alles zorgde een mooie show die meer dan twee duurde en uiteindelijk een overtuigende winnaar opleverde. De amper 11-jarige Valentina uit Frankrijk haalde het met het nummer J’imagine. Met 200 punten klopte ze overtuigend Kazakhstan (152 punten) en Spanje (133 punten). Nederland (132 punten) en Wit-Rusland (130 punten) vielen nipt naast het podium.

Playback

Op sociale media was er achteraf echter heel wat te doen over de Franse zege. Veel mensen vonden namelijk dat het op de opname van haar optreden leek alsof Valentina niet live zong en aan het playbacken was. “Congratulations France for winning the Eurovision Lip Sync Contest 2020“, valt onder andere te lezen.

Een dag na de feiten verdedigde de Franse delegatie zich op de beschuldigingen. Zij ontkennen dat het optreden van Valentina niet live was. Volgens hen hebben zij zich perfect aan de opgelegde regels van de EBU gehouden. Dat zou ook gecontroleerd en goedgekeurd zijn door de jury in Polen.

Bekijk hier het volledige Junior Eurovisiesongfestival 2020

Meer
Lees meer...