Volledige jury van de Césars, de Franse Oscars, neemt ontslag door nominatie van verkrachter-regisseur Polanski

De Franse cultuurwereld staat in rep en roer doordat alle vijftien juryleden van de Césars opgestapt zijn. Die worden over twee weken uitgereikt. De Césars zijn één van de belangrijkste Franse filmprijzen en worden wel eens de Franse Oscars genoemd. De belangrijkste reden voor de massale uittocht is het feit dat J’accuse, de film van de controversiële regisseur Roman Polanski, kans maakt op 12 awards. Hij werd pas als verdachte aangeduid in een nieuwe verkrachtingszaak.

Roman Polanski
epa

“Opdat de sereniteit zou terugkeren en de cinema een feest kan blijven, treden de directieleden terug”, laat de Académie des Arts et Techniques du Cinema, de organisator van de Césars, weten. Dat meldt onder andere de Franse krant Le Monde. De juryleden stappen in de eerste plaats op omdat J’accuse, de meest recente film van Roman Polanski, kans maakt op twaalf Césars.

De Académie des Arts et Techniques du Cinema, de initiatiefnemer van de Césars, werd onder druk gezet door een collectief van feministische organisaties. “Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars”, schreven organisaties zoals Osez le Féminisme, Feminist Collective Against Rape en de International Association of Victims of Incest in een open brief aan de Césars.

Niet de eerste keer

Polanski was in de jaren ’60 en ’70 een zwaargewicht in Hollywood. Hij werd wereldberoemd met films zoals Chinatown en Rosemary’s Baby. In 1978 was het sprookje echter uit voor Polanski nadat hij in de VS veroordeeld werd voor seks met een 13-jarig meisje. Hij vluchtte naar Europa en wist zijn carrière nieuw leven in te blazen met inmiddels bekroonde films als The Pianist en Repulsion.

Verkrachting uit 1975

In november 2019 kwam Polanski echter opnieuw in opspraak. Hij werd door de 63-jarige Valentine Monnier beschuldigd van verkrachting. De feiten zouden dateren van 1975 en zouden plaatsgevonden hebben in Zwitserland. Monnier was toen pas 18 jaar. Ze was in de jaren ’80 actief als actrice in enkele films en series.

Deze nieuwe beschuldiging viel ongeveer samen met de bioscooprelease van Polanski zijn nieuwe film J’accuse. De vertoningen werden op heel wat plaatsen geboycot en een aantal cinema’s weigerden om J’accuse te vertonen. Toch gingen alleen al in Frankrijk 1,4 miljoen mensen naar de Frans-Italiaanse thriller kijken. J’accuse is onder meer genomineerd voor de César voor beste film en Polanski komt in aanmerking voor de award voor beste regie.

J’accuse

De film is gebaseerd op de Dreyfusaffaire, een waargebeurd antisemitisch schandaal uit het Frankrijk van de 19e eeuw. De hoofdrollen worden vertolkt door Jean Dujardin, Louis Garrel, Mathieu Amalric en Emmanuelle Seigner. De Franse kapitein Alfred Dreyfus wordt ten onrechte schuldig bevonden aan spionage en vliegt levenslang de cel in op het beruchte Duivelseiland. Inlichtingenofficier Georges Picquart verdiept zich ondanks de politieke druk in de zaak en ontdekt niet alleen dat Dreyfus onschuldig is, maar ook dat de ware spion nog steeds actief is.

Meer
Lees meer...