K-popfans sturen massaal fancams naar kliklijn politie Dallas

K-popfans van overal ter wereld tonen hun steun voor de manifestaties in de Verenigde Staten. Daar wordt nu al enkele dagen lang geprotesteerd tegen politiegeweld. De aanleiding voor de protesten waren de dood van George Floyd toen die door de politie gearresteerd werd omdat hij betaalde met vals geld.

De Verenigde Staten staan nu al enkele dagen op hun kop. Er zijn protesten uitgebroken, waarbij het vaak tot hevige controntaties komt met de politie. Daarom wil de politie zoveel mogelijk demonstranten identificeren om ze te kunnen bestraffen voor hun deelname aan het protest. Daarvoor maken ze nu gebruik van een kliklijn in de vorm van een app. Maar daar krijgen ze nu andere video’s te zien dan ze verwacht hadden.

Kliklijn

De politie van Dallas stuurde dit weekend een oproep op Twitter met de vraag om zoveel mogelijk video’s van de protesten op te sturen via de iWatch Dallas app. Op die manier zouden ze dan demonstranten die illegale feiten pleegden kunnen opsporen. “Als je een video hebt van illegale activiteiten tijdens de protesten en deze wil delen met ons, dan kan je onze iWatch Dallas app downloaden. Je kan anoniem blijven.”

De oproep van de politie schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Want dit wordt zo een kliklijn, waarbij mensen die misschien geen kwade bedoelingen hadden, toch vervolgd kunnen worden. Velen gebruikten de app uit protest al om video’s van politiegeweld te delen, in plaats van geweld door demonstranten. Maar uiteindelijk kwam er hulp uit onverwachte hoek.

https://twitter.com/YGSHlT/status/1267205296197419012

K-pop fancams

Wie zijn uren (al dan niet op het toilet) slijt op Twitter, kent ze ongetwijfeld wel, de fancams van K-popfans. Dat zijn video’s van K-popidolen die dansen op één van hun nummers. De video’s verschijnen regelmatig op Twitter en meestal zonder context. Hoewel velen ze normaal als lastig en storend zien, komen ze nu als geroepen.

Heel wat K-popfans hebben zich namelijk achter de Black Lives Matter-beweging geschaard en proberen waar ze kunnen hun steentje bij te dragen. In dit geval door de politie te belagen met K-popfilmpjes. Zowel in de app als onder de oproep van de Dallas Police Department delen de K-popfans massaal hun favoriete video’s.

App down

En het spammen bleek niet zonder succes, want enkele uren na de eerste oproep liet de Dallas Police Department weten dat de app door “technische problemen” tijdelijk niet toegankelijk was.

Het is nog niet duidelijk of de app crashte door de vele fancams of dat de app bewust offline werd gehaald omdat de politie het beu was om naar echte inzendingen te zoeken tussen de zee aan filmpjes van K-popsterren.

K-pop en Black Lives Matters

Het is niet de eerste keer dat K-popfans hun stem laten horen tijdens de protesten tegen politiegeweld. De verschillende fandoms maakten zo al onderling de beslissing om, zolang de protesten aanhouden, geen hashtags te trenden op Twitter voor hun favoriete artiesten.

Doorgaans kom je de worldwide trending-lijst van Twitter elke dag wel een hashtag tegen die iets te maken heeft met K-pop. Gaande van een artiest die een nieuw nummer uitbrengt tot een idool dat jarig is. Maar de fandoms zijn nu van mening dat het belangrijker is dat #BlackLivesMatter blijft trenden. Daardoor hield de befaamde ARMY van BTS zich gisteren ook gedeisd. Ook al haalde de videoclip van DNA een miljard views op YouTube. Het was de eerste keer dat een video van de K-popgroep dat aantal bereikte. De fans spraken dan maar in codetaal over de mijlpaal.

Geniet hier nog van enkele ingezonden fancams:

https://twitter.com/Y4VlN/status/1267201489778466816
https://twitter.com/_Taes_Gucci__/status/1267235031099027457
https://twitter.com/eterncIIy/status/1267216947277631489
Meer
Lees meer...