K-popgroep NewJeans deelt video om voormalige CEO Min Hee-jin te steunen

De vijfkoppige K-popgroep NewJeans heeft op een nieuw account op YouTube een video gedeeld waarin ze hun steun uiten aan hun voormalige CEO Min Hee-jin. Zij werd recent uit haar functie ontslagen nadat ze eerder probeerde om haar agentschap ADOR op frauduleuze wijze los te koppelen van het label HYBE.

Eerder vandaag deelde NewJeans een video op een nieuw account op YouTube. In de video, die ondertussen samen met het account verwijderd werd, spraken de leden van de groep zich uit tegen de beslissing van HYBE om Min Hee-jin te ontslaan als CEO van ADOR. Zij werd recent vervangen door Kim Ju-young. Min Hee-jin kreeg daarbij een nieuw contract aangeboden, waardoor ze wel actief kon blijven als producer van NewJeans. Maar ze weigerde dit te ondertekenen.

HYBE vs. Min Hee-jin

In april 2024 barstte de bom bij HYBE, het Zuid-Koreaanse label waaronder onder andere de agentschappen van K-popgroepen BTS (BIGHIT MUSIC), SEVENTEEN (Pledis Entertainment) en LE SSERAFIM (Source Music) te vinden zijn. HYBE startte een onderzoek naar Min Hee-jin, de toenmalige CEO van ADOR, nadat ze probeerde om het agentschap los te koppelen van HYBE. Ze deed dit achter de rug van het label en ging daarbij naar verluidt niet al te koosjer te werk.

HYBE bezit 80 procent van de aandelen in het agentschap ADOR. De overige 20 procent zijn in de handen van Min Hee-jin en de andere leidinggevenden van ADOR. Maar volgens HYBE probeerde Min begin dit jaar haar aandeel te vergroten. Ze zou daarbij bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens van artiesten van HYBE doorgespeeld hebben als een manier om het label onder druk te zetten.

Recent werd Min Hee-jin vervangen als CEO. Kim Ju-young, het voormalige hoofd human resources van HYBE, nam de leiding van haar over. Min Hee-jin zou wel nog steeds actief blijven bij ADOR, maar dan enkel als intern directeur en producer. Maar Min weigert om haar nieuwe contract te ondertekenen omdat het volgens haar “onredelijk” is.

NewJeans

Recent mocht NewJeans een award in ontvangst nemen op The Fact Music Awards. Opvallend was daarbij dat ze in hun speech hun “CEO Min Hee-jin” bedankten, ook al was zij al enige tijd vervangen. In een nieuwe video onderstrepen de meisjes dat ze het niet eens zijn met de beslissing van HYBE om Min te vervangen. Ze eisen dan ook dat het label terugkeert op die beslissing.

Het ging om een livestream op een gloednieuw account (en dus niet het officiële account van NewJeans) dat gecontroleerd wordt door ADOR en HYBE. In de stream spreken ze HYBE aan en laten ze weten dat ze op een meeting met HYBE hun mening al deelden, maar dat daar niet naar geluisterd werd. Danielle vertelt zo: “Zelfs voor we ons debuut maakten als NewJeans en de tijd die we doorbrachten met CEO Min Hee-jin voelden we allemaal dat de muziek die we wilden maken en de wereld die we wilden creëren, onze visie, zo hard gelijkliep met die van Min. Samen konden we ons voorbereiden en zorgden we dat we alles op een oprechte manier deden. En ik heb het gevoel dat je dat kan zien in ons werk. Dat is enkel mogelijk wanneer je samenwerkt met de mensen die elkaar vertrouwen en dezelfde visie hebben.”

“CEO Min Hee-jin is niet de enige persoon die onze muziek maakt, maar zij is wel degene die NewJeans maakte tot wie we zijn. Ze besprak alles tot in het kleinste detail met ons en omschreef alles op een manier die we duidelijk konden begrijpen. NewJeans heeft een uitgesproken kleur en toon en dat was allemaal gecreëerd door CEO Min Hee-jin. Zij is cruciaal in de identiteit van NewJeans en we voelen dat ze onvervangbaar is.”

Nieuwe CEO

Vervolgens haalt Hanni uit naar de nieuwe CEO. Ze vertelt daarbij een anekdote dat ze de leden van een andere groep van HYBE tegenkwam in de gang. Hanni zei toen “Hallo” tegen hen en zij groetten haar terug. Maar toen zei een van hun managers: “Negeer haar”. “Ik vertelde onze nieuwe CEO hierover, maar zij vertelde dat er geen bewijs was en dat het nu te laat was om er iets aan te doen. De manier waarop ze het minimaliseerde, ik had het gevoel dat we onze beschermer al kwijt waren en dat ze zich geen zorgen maakte over ons. Ik had het gevoel dat ik in haar ogen een leugenaar was. Maar CEO Min Hee-jin vocht voor ons. Het nieuwe management zegt tegen de buitenwereld dat ze ons zullen helpen, maar dat is dus niet het geval.”

Vervolgens haalde Minji ook aan dat de nieuwe werkwijze, waarbij productie en management gescheiden zijn, niet zou werken voor hen. “Min Hee-jin heeft niet de macht om dingen goed te keuren. Hoe kunnen we dan blijven werken zoals we dat vroeger deden?” Danielle bevestigt dit en zegt: “Het was onze droom om op te treden met de muziek die we wilden maken met Min Hee-jin en we werkten hard voor deze droom. Maar we kunnen die dromen nu niet meer waarmaken en we kunnen zelfs de plannen die we maakten niet meer uitvoeren.”

Vervolgens heeft Hyein ook kritiek op de manier waarop NewJeans te weten kwam dat Min Hee-jin vervangen werd als CEO. “We lazen het in een artikel. Het was zo onverwacht en we hadden het er allemaal moeilijk mee. We hadden het gevoel dat HYBE ons niet respecteerde.”

Deadline

Tot slot komen de meisjes tot hun grote eis. “We hebben zelf de keuze om te beslissen hoe we op elke situatie reageren en we gaan de orders van HYBE niet blindelings volgen. We zijn ons ervan bewust dat dit ons werk in de weg staat en dat we beter, zoveel beter behandeld zouden moeten worden. En het is heel moeilijk om te geloven dat ze ons echt willen helpen om verder te werken met onze CEO Min Hee-jin.”

Hyein valt in en zegt: “Geef CEO Min Hee-jin a.u.b. haar positie terug en breng ADOR terug naar hoe het was, in plaats van deze onbekende omgeving met vreemde mensen.” Danielle vraagt dan weer dat mensen stoppen met Min lastig te vallen. “Eerlijk, ik heb zoveel medelijden met haar. Dit doet HYBE eruitzien als een onmenselijk bedrijf. Wat kunnen we leren van een bedrijf als dit?”

Minji besluit met een duidelijke eis. “Wat we willen is het originele ADOR, waar Min Hee-jin de CEO is en waar het management en de productie gecombineerd zijn. De reden waarom we deze eis stellen, is omdat we denken dat dit de enige manier is waarop we kunnen samenwerken met HYBE, zonder dat we moeten vechten met het bedrijf. Als onze opinies gehoord worden, hopen we dat Bang Si-hyuk en HYBE de wijze beslissing zullen maken om ADOR terug te brengen naar hoe het was en dat vóór 25 september. Bedankt om te luisteren.”

Wil je op de hoogte blijven van alles over K-pop? Schrijf je dan in op onze gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Meer
Lees meer...