K-popsterren Jung Joon-young en Choi Jong-hoon veroordeeld tot celstraf na groepsverkrachting

Jung Joon-young, Choi Jong-hoon
EPA, Young Ho – Sipa USA

De twee voormalige K-popsterren Jung Joon-young en Choi Jong-hoon zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf voor groepsverkrachting. De twee kwamen eerder dit jaar in opspraak toen informatie over de verkrachting uitlekte.

De K-popwereld werd begin dit jaar flink door elkaar geschud. Er raakte toen bekend dat er in een groepschat foto’s en filmpjes gedeeld werden van meisjes, die daar geen toestemming voor gegeven hadden. Nadien verklaarde een vrouw ook dat ze verkracht werd door vijf mannen, waaronder Jung Joon-young en Choi Jong-hoon.

Seungri Big Bang
Seungri / EPA

Seungri

De bal ging aanvankelijk aan het rollen toen Seungri, het jongste lid van de K-popgroep BIGBANG, in opspraak kwam. Hij werd ervan beschuldigd prostituees te regelen voor zakenmannen in chique nachtclubs in de dure wijk Gangnam in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Seungri raakte nadien ook nog verzeild in verschillende andere schandalen rond drugs, seksueel misbruik en politiecorruptie in de nachtclub Burning Sun, waarvoor hij de PR verzorgde.

De zaak rond Seungri is nog steeds aan de gang, maar tijdens het onderzoeken van de zaak rond de voormalige zanger van BIGBANG, stootte de politie op een geheime chatroom met Seungri en verschillende andere K-popsterren.

Jung Joon-Young
Jung Joon-young / EPA

Chatroom

In die chatroom zaten naast Seungri ook zanger en acteur Jung Joon-young, en de boysbandleden Jonghyun van CNBLUE, Choi Jong-hoon van F.T. Island, en Yong Jun-hyung van Highlight.

De K-popsterren gebruikten de groepschat om op te scheppen over de meisjes met wie ze de lakens deelden. In het gesprek werden ook expliciete foto’s en video’s gedeeld van de meisjes in kwestie. Dit gebeurde allemaal zonder toestemming van de meisjes. Jung Joon-young werd in april veroordeeld voor “het filmen en verspreiden van video’s van vrouwen in een seksuele handeling”.

Choi Jong-hoon
Choi Jong-hoon / Young Ho – Sipa USA

Groepsverkrachting

Maar het bleef niet bij dat groepsgesprek. Al snel stapte een vrouw naar buiten met het verhaal dat ze verkracht werd door een groep van vijf mannen. Het incident gebeurde na een avondje stappen met de vijf mannen. De vrouw werd de ochtend nadien naakt wakker in bed naast Choi Jong-hoon.

De mannen, die vrienden waren van de vrouw, bleven nadien doen alsof er niets gebeurd was. Maar voor haar tekende het wel haar leven. “Ik zag ze als vrienden, maar voor hen was dat niet hetzelfde. Sindsdien kan ik niet stoppen met denken aan het feit dat ze me als een object zagen. Ik schaam me zo.”

Rechtszaak

Na deze onthullingen kwam het al snel tot een rechtszaak tegen de twee K-popsterren en de andere mannen die bij de verkrachting betrokken waren. Daaronder was ook de broer van K-popster Yuri van de meisjesgroep Girls Generation.

Alle mannen werden veroordeeld tot een gevangenisstraf. Jung Joon-young tot zes jaar cel. Choi Jong-hoon kreeg een straf van vijf jaar. Twee andere beklaagden kregen een straf van vier en vijf jaar. De laatste kwam ervan af met acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast moeten de mannen ook deelnemen aan een rehabilitatieprogramma’s voor seksueel geweld van 80 uren en mogen ze de komende vijf jaar niet meer samenwerken met kinderen en jongeren.

Goo Hara
Goo Hara / EPA

Goo Hara

Onlangs kwam ook aan het licht dat Goo Hara, de K-popster die onlangs overleed, meewerkte aan het onderzoek. Zij kreeg zelf eerder al te maken met seksueel misbruik door haar ex-vriend Choi Jong-bum. Hij had ook video’s gemaakt van intieme momenten, zonder haar toestemming. En die video’s gebruikte hij om haar te chanteren.

Goo Hara nam in april contact op met Kang Kyung-yoon, de reporter die het nieuws van de chatroom publiek maakte. Kang liet na het overlijden van Goo Hara weten dat ze “een enorme hulp was binnen het onderzoek”.

Gesponsorde artikelen