Het Kamerdebat over de regeerverklaring van premier Bart De Wever (N-VA) duurt ondertussen al meer dan 24 uur en lijkt nog lang niet voorbij. De thematische debatten moeten nog van start gaan, waardoor ook de geplande vertrouwensstemming later dan voorzien zal plaatsvinden.
Het zijn drukke dagen voor de Belgische politiek. Nadat de federale regeringsonderhandelaars vorige week eindelijk een akkoord bereikten, ligt de focus deze week op de parlementaire afhandeling ervan. Dinsdag presenteerde premier Bart De Wever zijn regeerverklaring in de Kamer, waarna woensdagochtend om 10 uur het debat over die verklaring van start ging.
Meer dan een etmaal later blijft het debat voortduren. Alle partijen zijn inmiddels aan bod gekomen, met als afsluiter de eenmansfractie van Jean-Marie Dedecker.
Tijdens het debat is het vooral aan de fractieleiders van de verschillende partijen om de standpunten van hun partij te verdedigen. Dat zorgde al voor pittige discussies, vooral voor de jongste fractieleider in de Kamer, Oskar Seuntjens (Vooruit), en Axel Ronse (N-VA), die beiden onder vuur lagen van de oppositie.
Themadebat en stemming
Na het algemene debat volgt het thematische debat, waarbij ministers individueel ondervraagd worden over hun beleidsdomein. Tijdens de eerste debatrondes werd al meermaals verwezen naar deze volgende fase, wat erop wijst dat ook deze sessies lang zullen duren. Momenteel staan er 94 sprekers ingeschreven, al is het mogelijk dat sommigen afhaken vanwege de uitgelopen timing. Kamervoorzitter Peter De Roover schat dat deze fase nog minstens 15 uur zal duren.
Pas daarna volgt de vertrouwensstemming over de nieuwe regering. Die stemming is doorgaans een formaliteit, aangezien de meerderheid voor zal stemmen en de oppositie tegen of zich zal onthouden. Oorspronkelijk was de stemming gepland voor 16.30 uur, maar die deadline zal niet gehaald worden.