‘Kamp Waes’: Helft deelnemers valt af bij slopende Tender Feet

Na de vierde aflevering van Kamp Waes blijven er nog maar zes van de oorspronkelijke vijftien kandidaten over. De Tender Feet, een oriëntatieloop van minstens 50 kilometer, werd uiteindelijk voor zes deelnemers de laatste opdracht. Daardoor zijn er nog maar zes kandidaten over voor het volgende deel van Kamp Waes.

In Kamp Waes stonden de eerste afleveringen in het teken van fysieke uitputting. Als kers op de taart stond daarbij de zogenaamde Tender Feet op de agenda. Daarin moeten de deelnemers een oriëntatieloop doen, maar wat begint met één kaart, worden er al snel heel wat meer voor een opdracht die tot 24 uur kan duren. En na verschillende dagen zonder slaap, hakte dat er bij de kandidaten flink in.

Zes afvallers

Vorige week kregen we in de derde aflevering van Kamp Waes te zien hoe de kandidaten begonnen aan de Tender Feet. Op dat moment hadden ze al twee nachten niet geslapen en moest de zwaarste beproeving nog komen. Net voor de start van de Tender Feet moest Julien met een omgeslagen enkel, die hij overhield van de opdracht in het donkere Fort van Dave, opgeven. Daardoor stonden er twaalf deelnemers aan de start van de Tender Feet.

Maar vorige week kregen we al te zien hoe Youssef moest stoppen nadat hij z’n enkel omsloeg en hopeloos achterop raakte. Ook Emma liep verloren op weg naar het eerste punt en moest haar badge inleveren. Daardoor startten we aflevering vier met nog tien deelnemers in de Tender Feet. Maar de nacht hakte er stevig in. Tijdens de nacht moest Gudrun als eerste onderkoeld opgeven. In de ochtend besloot Jef om zelf de handdoek in de ring te gooien. Hij was al de hele nacht op zoek naar hetzelfde punt en had het gevoel dat hij het checkpoint nooit meer zou vinden. “Ik had het gevoel dat ik nog dagen in dat bos kon blijven zoeken. Ook Boris, Jan en Mohamed raakten tijdens de nacht ver achterop. Mohamed zat hopeloos achter en kon niet meer op tijd binnenkomen. Daarom moest hij z’n badge inleveren. Boris kreeg nog een laatste kans om zijn achterstand in te halen, maar na tien kilometer in looppas moest ook hij opgeven.

Jan was even van de radar verdwenen. Zijn gps bleef een signaal uitzenden van dezelfde locatie, maar hij werd uiteindelijk wel teruggevonden bij het laatste checkpoint. Zo kon hij nog net op tijd de finish halen.

Zes overgebleven kandidaten

Door de zes slachtoffers van de Tender Feet zijn er nu nog zes deelnemers in Kamp Waes. De eerste die de finish haalde was – we zouden je laten raden, maar het is niet spannend – Dries. Hij deed de Tender Feet voor een groot deel al lopend in amper 13 uur. Daarbij verloor hij zelfs wat tijd omdat hij moest wachten tot er iemand van de special forces een checkpoint kwam bemannen. De tweede die arriveerde was Jolan. Ook hij zette een indrukwekkende prestatie neer, want hij deed het parcours in 49 kilometer, dus op een efficiëntere manier dan Dries.

Later kwamen ook Lode, Kaat en Sara ruim binnen de tijd binnen. Jan kwam uiteindelijk na 22 uur over de finish en werd zo de laatste deelnemer die de Tender Feet tot een goed einde kon brengen. Nadat ze allemaal nog wat slagen mochten incasseren bij de Milling mochten ze eindelijk écht gaan slapen. En dat zullen de deelnemers nodig hebben, want het tweede deel van de opleiding staat voor de deur. Daarbij zullen de kandidaten moeten samenwerken en dat wordt met een groep vol sterke persoonlijkheden geen makkelijke opgave.

Kamp Waes is elke zondag om 20 uur te zien op VRT 1 en online via VRT MAX.

Meer
Lees meer...