Katten zien de wereld heel anders dan wij en hier kan je zien hoe

Wat ziet je kat? Het is een vraag die trotse katteneigenaars zich wel vaker stellen. Kunstenaar Nickolay Lamm onderzocht het en in enkele foto’s maakt hij duidelijk hoe het zit met het zicht van je geliefde viervoeter. 

Dat katten ’s nachts goed kunnen zien, is algemeen geweten. Maar hoe zit het precies met hun zicht overdag? En zien katten de wereld in kleur of in zwart-wit? Kunstenaar Nickolay Lamm beantwoordde deze vragen met enkele foto’s. De bovenste foto geeft telkens het menselijk zicht weer, terwijl de onderste foto het zicht van je kat weergeeft.

Kleurenblind

Aan de achterkant van het oog, zowel bij mensen als bij katten, bevindt zich een laag fotoreceptoren. Deze fotoreceptoren zetten licht om in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. In de hersenen ontstaat dan het zicht.

Er zijn twee soorten fotoreceptoren: de staafjes en de kegeltjes. De staafjes zorgen voor het nachtzicht, terwijl de kegeltjes verantwoordelijk zijn voor het zicht overdag en de kleurenperceptie. Wat blijkt nu? Katten (en honden) hebben veel staafjes, maar weinig kegeltjes. Bij mensen is dat net het tegenovergestelde. Hierdoor zien katten beter ’s nachts, maar kunnen wij beter kleuren onderscheiden.

Nickolay Lamm

Vaak denken we dat katten enkel grijstinten zien. Dat is niet waar. Het zicht van een kat kan worden vergeleken met dat van iemand die kleurenblind is. Katten kunnen groen en blauw zien, maar rood en roze zijn voor hen moeilijker van elkaar te onderscheiden. Deze kleuren ziet je kat eerder als groen, terwijl paars meer op blauw lijkt. Katten zien dus niet dezelfde rijkdom aan tinten en verzadiging van kleuren als wij.

Nickolay Lamm

Gezichtsveld

Het gezichtsveld verwijst naar het gebied dat je ziet als je met beide ogen op één punt focust. De mens heeft een gezichtsveld van ongeveer 180 graden. Dat van de kat is iets breder, namelijk 200 graden. In de onderstaande foto zie je bijvoorbeeld dat de vrouw met de knielange rok aan de rechterkant voor een mens niet duidelijk is, terwijl dat voor een kat wel het geval is.

Nickolay Lamm

Bijziend

Je kat ziet net als jij diepte en afstand. Het zicht is dus driedimensionaal. Dat is heel belangrijk als je fluffy viervoeter gaat jagen.

Toch is het zicht van je kat niet gelijk aan het menselijk zicht. Een mens heeft gemiddeld een zichtscherpte van 20/20, terwijl dat bij een kat tussen 20/100 en 20/200 ligt. Een kat kan een voorwerp dus pas op een afstand van zes meter zien. Een mens kan datzelfde object al observeren wanneer het 30 tot 40 meter ver staat.

Nickolay Lamm

Een kat is dus eerder bijziend. Dat wil zeggen dat ze voorwerpen die dichtbij zijn, goed kan zien. Voorwerpen verder weg zijn moeilijker te onderscheiden.

Nickolay Lamm

Nachtzicht

De vele staven in het netvlies van de kat zijn gevoelig voor licht en zorgen ervoor dat het dier goed kan zien in het donker. Katten kunnen geen details of kleuren zien, maar ze zien in het donker wel ongeveer zes keer zoveel licht als een mens.

Nickolay Lamm

Ook het tapetum, wat achter het netvlies zit, verbetert waarschijnlijk het nachtzicht van de kat. De cellen werken als een soort spiegel en reflecteren het licht dat binnenvalt. Dit zorgt voor de oplichtende ogen die je poes soms heeft in het donker. Glowy kitty!

Nickolay Lamm
Meer
Lees meer...