Ken jij ze nog? De 17 beste videoclips uit de 90s 

In de 90s hingen we nog allemaal voor MTV. Vandaag is er Youtube om de klassiekers te herbeleven én dankzij Spotify en Deezer vinden we in no time onze lievelingsartiesten van toen terug. Met het Bose® SoundTouch™ Wi-Fi® music system beleef je deze 17 videoclips uit de 90s nóg beter. 

1. Daft Punk: Around The World (1997)

Around the world, around the world … Veel tekst om mee te werken was er niet. Toch is deze clip van Daft Punk geniaal geworden, gewoon door elk personage dat erin meespeelt te linken aan een instrument.

De breakdancers bewegen op de bassmuziek, de skeletten en de mummies op de drums en de gitaar, meisjes met de badmutsen op de synthesizer en de astronauten en robots nemen de zang voor zich. Bovendien zijn alle dansers perfect op elkaar ingespeeld. 

2. Björk: All Is Full Of Love (1999)

Van de ene robot naar de andere…

Deze clip van Björk volgt het proces van twee robots die gemaakt worden én voor elkaar lijken te zijn gemaakt. De twee kussende robots zijn niet alleen technisch, maar ook nog eens romantisch. <3

Hoewel het allemaal een beetje raar aanvoelt, is All is full of love toch een van de sterkste (en vreemdste) clips uit de 90s.

3. Jamiroquai: Virtual Insanity (1997)

Achterwaartse moonwalks zijn no big deal in Virtual Insanity. Jay Kay (Jamiroquai) lijkt wel MJ in deze clip. En de meubels bewegen ook van voor naar achter.

De regisseur van de clip verklapte dat het eigenlijk gewoon de muren waren die bewogen. Een visual effect, of gewoon virtual insanity… De videoclip was genomineerd voor tien Video Music Awards en won Video van het Jaar in 1997. 

Forget your virtual reality indeed!

4. Prodigy: Smack My Bitch Up (1997)

Drugs, strippers en geweld. Deze clip van Prodigy is een van de meest omstreden clips uit de 90s. Smack my bitch up laat immers weinig aan de verbeelding over. 

We zien alles door de ogen van het hoofdpersonage en zijn gedegouteerd door dit wangedrag … Tot we op het einde van de clip zien wie het werkelijk is. Didn’t see that one coming!   

En zo heeft Prodigy ons bij de neus genomen. Seksistisch? Het is maar hoe je het ziet. 

5. Moby: Why Does My Heart Feel So Bad? (1999)

Dit nummer van Moby was een grote hit in 1999, ook bij ons. De cartoons uit deze clip zijn sindsdien dan ook automatisch verbonden aan de artiest. 

‘Little Idiot,’ zoals het mannetje uit de clip heet, is gebaseerd op Le Petit Prince en woont net zoals de Kleine Prins op de maan. Het mannetje gaat ook hier op zoek naar avontuur op aarde, waar niemand hem graag ziet …

Why does my heart feel so bad? Omdat deze clip gewoon super zielig is.

6. The Smashing Pumpkins: Tonight, Tonight (1996)

Van het mannetje op de maan, opnieuw naar de ruimte! De regisseurs van Tonight Tonight (bekend van Little Miss Sunshine en … Sponge Bob!) haalden hun inspiratie bij een oude meester. Deze interpretatie van A trip to the moon is geweldig surrealistisch. Net zoals de versie van Georges Méliès zelf natuurlijk.

Ter land ter zee en in de lucht, het koppel in de clip van The Smashing Pumkins komt de vreemdste dingen tegen. Van monsters tot zeemeerminnen. Maar samen kunnen ze alles aan <3. 

7. Guns N’ Roses: November Rain (1992)

Dreams, weddings and a funeral! Een gitaarsolo in de woestijn met een kerktoren op de achtergrond, rockmuziek op een begrafenis. Het is eens iets anders…

Deze video had wel een dramatische en ingewikkelde verhaallijn nodig, om de negen minuten te kunnen vullen. Maar dat is peanuts voor de guys van Guns N’ Roses. Axl Rose en Slash leven zich geweldig uit in deze clip en op het einde wordt alles gewoon weggewassen door een beetje November Rain

8. Red Hot Chili Peppers: Give It Away (1991)

De videoclip van de Peppers werd gemaakt door de Franse modefotograaf 

Stéphane Sednaoui, die ook clips maakte voor onder andere Madonna, U2 en Björk. Leadzanger Anthony Kiedis was eerst niet erg opgetogen met de ideeën van de fotograaf en de producers vreesden dat het te arty zou worden. Maar iedereen vond het eindresultaat gewéldig.

Give It Away werd genomineerd voor de MTV Video Music Awards, die van Beste Videoclip, van Breakthrough Video en van Best Alternative Video. En ging uiteindelijk met de laatste twee prijzen naar huis. Give it away indeed!

9. The Cranberries: Zombie (1994)

Zombie is wellicht een van de bekendste protestsongs aller tijden. The Cranberries zingt over het geweld en de onrust in Noord-Ierland eind jaren ’90. De video bevat beelden van Britse militairen in Ierland. Aan de troepen was verteld dat de beelden gingen gebruikt worden voor een documentaire over operaties van vredestroepen. 

In België stond Zombie meermaals op een in de Ultratop. Het is dan ook een echte oorworm en blijft geweldig goed hangen … in your head!

10. Marilyn Manson: Sweet Dreams (1995)

Voor zijn cover van Sweet Dreams, ging Marilyn Manson helemaal uit de bol. Trouwjurken, tutu’s en fladderende vogeltjes. Hij ging all the way!

Schattig? Think again! In 2010 riep Billboard de clip uit tot engste muziekvideo ooit. Michael Jackson’s Thriller is niet langer de enige clip die de mensen de stuipen op het lijf jaagt.

11. Alanis Morissette: Thank You (1998)

Deze clip van de Canadese zangeres Alanis Morissette kreeg even veel commentaar als complimenten. Sommige televisiezenders censureerden de video en sommige lieten Morissette in haar volle glorie zien. In 2001 stond Thank U op de lijst van 100 beste video’s van Video Hits One. 

Het idee om helemaal naakt te gaan in de muziekclip kwam van de zangeres zelf. Het gaat niet om het seksuele aspect, maar om het symbolische. De intimiteit en de kwetsbaarheid Thank you, Alanis! 

12. Madonna: Frozen (1998)

Tegendraads als ze is koos Madonna om de video van Frozen op te nemen in de woestijn, in plaats van in een koud land. De tegenstelling zou immers een knap contrast opleveren. 

De clip is gebaseerd op de film The English Patient en de choreografe Martha Graham. Het ziet er allemaal mysterieus en rustiek uit. Geen wonder dat Madonna een overtuigend aanhanger is van het Kabbala-geloof. 

In 2005 werd het liedje (en het filmpje) in België ‘verbannen’ (of bevroren!), omdat er sprake zou zijn van plagiaat. In 2014 besloot een rechter om het verbod op het uitzenden ervan stop te zetten. 

13. The Bloodhound Gang: The Bad Touch (1999)

The Bloodhound Gang heeft met zijn apenstreken in The Bad Touch veel controverse veroorzaakt. De clip van is dan ook in verschillende landen gecensureerd geweest. De funky monkeys waren niet overal even graag gezien …

Van homofobe toestanden tot seksueel geïnsinueerd dance moves, de Amerikaanse band maakt de straten van Parijs onveilig in de video. 

14. Will Smith: Getting Jiggy With It (1997)

Nanananana… De nineties waren dé tijd van Will Smith. In Getting Jiggy With It, laat Smith zijn beste moves (en foutste outfits) zien. De clip won dan ook in 1998 de MTV Video Music Award voor beste rap video.

Het liedje was verder ook genomineerd voor Beste Choreografie, Beste Dance Video en Video van het Jaar. Maar the queen op pop, Madonna was net iets beter dan de fresh prince met haar Ray of Light.  

15. Sin With Sebastian: Shut Up And Sleep With Me (1995)

Shut Up And Sleep With Me schreeuwt gewoon jaren 90. De beats, de felle kleuren én natuurlijk de meest foute outfits, maken de video typisch nineties. 

Het nummer was/is vooral populair bij de gay-community, maar krijgt eigenlijk de hele dansvloer aan shaken. Wil je op een subtiele manier aan je crush duidelijk maken dat je hem/haar wel ziet zitten? Zet gewoon dit nummer op. In de nineties een lief vinden, was zo easy!

16. Shania Twain: That Don’t Impress Me Much (1998)

In 1997 maakte Shania Twain haar grote doorbraak met het album Come on over, dat een van de best verkochte cd’s (voor vrouwen) aller tijden was.

De Canadese countryzangeres werd pas echt bekend toen ze al liftend door de woestijn liep in de video van That don’t impress me much. In ieder geval waren wij in der tijd wel onder de indruk van het luipaardpakje dat ze in de clip droeg. 

Met het liedje werd Twain bijna zo populair als Britney Spears, wat in de jaren 90 toch al een grote prestatie was. 

17. Bryan Adams ft. Melanie C: When You’re Gone (1998)

Oorspronkelijk was When You’re Gone een solonummer van Bryan Adams. Maar om er wat meer spice in te brengen, liet hij er Melanie C in opdraven. De twee spelen een koppel dat uit elkaar gegroeid is, maar elkaar toch niet kan missen. Het decor lijkt wel uit een toneelstuk te komen. En nu weten we ook direct waar Jonas Geirnaert zijn inspiratie voor zijn kortfilm Flatlife vandaan haalde. 

In een nieuwe versie zingt Adams het nummer samen met Pamela Anderson. Maar we weten allemaal wel dat hij Mel C mist … Baby, when you’re gone!

Herbeleef al deze hits met de beste kwaliteit via het Bose® SoundTouch™ music system!  

All you need is wifi, Bose en … BAM! Dé perfecte time travel naar de nineties!

Bronnen: Pitchfork, Billboard, Paste Magazine