Left Right
scrollTop top

Wie z’n kerstversiering vroeger ophangt, is gelukkiger


Kerstversiering
© Foto door Any Lane via Pexels

Misschien heb je door het slechtere weer al zin gekregen om je kerstboom te zetten en je doos met kerstversiering van zolder te halen. Als dat het geval is, is het helemaal oké om je huis nu al helemaal in kerststemming te brengen. Onderzoek heeft namelijk bewezen dat wie z’n kerstversiering vroeg ophangt, gelukkiger is.

Iedereen heeft wel z’n eigen ongeschreven wet over wanneer het toegelaten is om z’n kerstboom te zetten. Voor sommigen is dat nadat de Sint weer naar Spanje is, voor anderen vanaf december of voor sommigen al meteen na Halloween. Maar uit onderzoek blijkt dat je je kerstversiering best zo snel mogelijk bovenhaalt.

Nostalgie

Wie z’n kerstversiering al vroeg ophangt, is gelukkiger dan wie dat niet doet. Daar zijn verschillende redenen voor. De eerste hangt samen met nostalgie. “In een wereld vol stress en angst willen mensen teruggrijpen naar dingen die hen gelukkig maken en kerstversiering is iets dat herinneringen aan onze kindertijd opwekt”, legt psychoanalist Steve McKeown, oprichter van MindFixers en eigenaar van The McKeown Clinic uit aan UNILAD.

Iedereen heeft waarschijnlijk wel nog herinneringen aan kerstcadeautjes openen onder de kerstboom of samen met hun gezin de kerstboom versieren. “Kerstversieringen zijn een hulpmiddel om die oude herinneringen van magie en enthousiasme uit je kindertijd terug op te wekken. Wanneer je je kerstversiering vroeger ophangt, wordt dat gevoel verlengd.”

Verbondenheid

Naast nostalgische gevoelens zijn kerstversieringen ook de ideale manier om verbondenheid tussen buren te creëren. Zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Journal of Environmental Psychology dat kerstversiering de communicatie tussen buren versterkt.

Het onderzoek toonde aan dat mensen huizen met kerstversiering associëren met vriendelijkere en socialere bewoners. De kerstversiering geeft hen dus het idee dat ze makkelijker een keertje mogen binnenspringen voor een babbel.

Begin die kerstlampjes dus al maar uit de knoop te halen. Want het is helemaal toegelaten om je huis nu al volledig onder te dompelen in de kerstsfeer!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…