Khabib Nurmagomedov verslaat Conor McGregor, maar na de kamp breekt de hel los

Khabib Nurmagomedov heeft z’n titel bij de lichtgewichten met glans verdedigd. Op het einde van de vierde ronde dwong de dus nog steeds ongeslagen Nurmagomedov Conor McGregor met een houdgreep tot opgeven. Ondanks de felle hype rond het gevecht, zal er toch vooral gepraat worden over wat zich na de kamp afspeelde. Khabib ging een teamgenoot van McGregor te lijf en niet veel later sprong iemand van Team Khabib de ring in en viel McGregor aan. 

Met Ferguson tegen Pettis had het publiek dan al de performance of the night gezien. De twee sloegen elkaar twee ronden lang tot moes, tot de scheidsrechter de kamp net na de tweede ronde stillegde omdat Pettis bij een van die slagen z’n rechterhand had gebroken. Ferguson vs. Pettis stond dan wel geboekt als de co-main-event van UFC 229, iedereen was gekomen voor Khabib vs. McGregor. En ook die kamp stelde niet teleur.

Boa constrictor

Wie dacht dat de start van de kamp voor Conor McGregor zou zijn, kwam bedrogen uit. Khabib Nurmagomedov startte furieus. Hij forceerde meteen een take-down en hield z’n opponent als een boa constrictor in z’n greep. McGregor, die het vooral van z’n boksen moet hebben, hield het bij verdedigen tot het einde van de ronde.

In de tweede ronde gebeurde dan het haast ondenkbare. Khabib landde een rake rechter en die deed McGregor wankelen. Meteen sprong hij op de Ier en hij ging weer terug naar zijn sterkte: dominantie op de grond. McGregor kreeg een hoop slagen te verduren, maar de scheidsrechter liet begaan. McGregor knokte zich terug tot in een staande positie, maar dat kostte hem veel energie en hij had intussen wel enorm veel klappen moeten incasseren.

Boksende Khabib

De uitdagende McGregor van tijdens de persconferenties (hier vind je zijn 17 beste trashtalkmomenten ooit) was plots even weg, want het was vooral Khabib die op de Ier inpraatte en hem na het stoppen van de tweede ronde nog even kwam toespreken. MCGregor lachte het weg, maar was duidelijk aangeslagen.

Conor, die tijdens de start van de eerste twee rondes duidelijk het voortouw nam, liet bij de start van de derde ronde het initiatief aan de duidelijk frissere Rus. Plots nam Khabib tegen alle verwachtingen in ook boksend de maat van de Ier, met een aantal harde slagen. Het linkeroog van McGregor zat dan al zo goed als dicht, al haalde hij het einde van de derde ronde redelijk makkelijk.

De hel breekt los

In de vierde ronde greep Khabib echter weer terug naar zijn sterkte: het worstelen. Hij kreeg McGregor snel tegen de mat en begon met zijn gekende ground and pound. Toen Khabib de rug van McGregor kreeg, was hij ongenadig en stikte hij hem tot McGregor moest tappen.

Khabib won zo z’n 27ste kamp op rij en blijft ongeslagen. Maar dan moest de hel nog helemaal losbreken, want een furieuze Khabib sprong over de wand van de kooi en ging meteen na het stoppen van de kamp een teamgenoot van McGregor te lijf. De vele veiligheidsmensen deden hun werk, maar in dat tumult sprong ook een ploeggenoot van Khabib de octagon in en deelde nog een aantal rake klappen uit aan McGregor.

Geen championship belt voor Khabib

Het uitdagen van McGregor voor de kamp zat Khabib (die zelf ook een steek uitdeelde in de aanloop naar het gevecht) duidelijk hoog, want nog had de Rus niet genoeg. Eens weer in de ring bleef hij de Ier verbaal uitdagen. Double champ Daniel Cormier, een vriend van Khabib, moest zelfs de ring inkomen om de kampioen te bedaren. McGregor werd onder zware begeleiding naar backstage gebracht en niet veel later kende ook Khabib een roemloze uitgang. UFC-baas Dana White weigerde Khabib z’n championship belt te geven na de kamp, uit vrees voor rellen.

De tumult betekende een einde in mineur toch wel voor wat het grootste gevecht in de geschiedenis van de UFC moest worden. De acties van Khabib en zijn teamgenoot zullen ongetwijfeld nog een staartje krijgen. Wordt vervolgd …

Ondertussen hebben zowel UFC-baas Dana White als Khabib Nurmagomedov zelf gereageerd op een persconferentie: lees hier wat ze te zeggen hadden.

Bekijk hieronder de beelden van het tumult na de kamp:

Getty Images
Meer
Lees meer...