Klap voor Facebook: Europees Hooggerechtshof steunt nationale toezichthouder in datalekkwestie

Het Hof van Justitie van de EU heeft vandaag gezegd dat nationale datawaakhonden van Europese lidstaten mogen optreden tegen in hun land opererende bedrijven, ook als zijn ze niet de hoofdregulator van multinationals. 

Dit is een klap voor Facebook, dat eerder de bevoegdheid van de Belgische toezichthouder heeft betwist in de zaak rond de recente datalek, weet persbureau Reuters.

“Onder bepaalde voorwaarden kan een nationale toezichthoudende autoriteit haar bevoegdheid uitoefenen om een vermeende inbreuk op de GDPR (General Data Protection Regulation, wet op gegevensbescherming, red.) voor de rechtbank van een lidstaat te brengen. Ook al is die autoriteit niet de leidende toezichthoudende autoriteit met betrekking tot die verwerking”, aldus het Hof van Justitie (HvJ).

Datalek

Het HvJ kwam tussenbeide nadat een Belgische rechtbank om advies had gevraagd. Facebook betwistte namelijk de territoriale bevoegdheid van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit om de socialemediagigant te verbieden gebruikers in België te volgen (via cookies die zijn opgeslagen in de sociale plug-ins van het bedrijf), ongeacht of zij een account hebben of niet.

Eerder had de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit Facebook-gebruikers uit ons land opgeroepen om een klacht in te dienen als hun telefoonnummer onderdeel is van het datalek dat een tijdje geleden in het nieuws kwam. Het lek bevatte gegevens van 533 miljoen gebruikers uit 106 landen, met daarbij ook bijna 3,2 miljoen Belgen.

De GBA wil klachten bundelen en doorspelen naar Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook staat.

(jvdh)

Meer
Lees meer...