Voor het eerst in vijf jaar weerklinken de klokken van de Notre-Dame in Parijs opnieuw. Sinds de verwoestende brand in 2019 bleef het stil, maar op vrijdag 8 november weerklonk een harmonieus klokkenspel door de Franse hoofdstad, een belangrijke mijlpaal in de restauratie van het iconische monument.
Rond 10.30 uur werden de acht klokken van de noordelijke toren van de Notre-Dame afzonderlijk geactiveerd door motoren. De klokken, variërend van de zware “Gabriel” tot de lichtere “Jean-Marie”, galmden daarna samen door de stad. Het was een bijzonder ontroerend moment, want het is de eerste keer sinds de brand in april 2019 dat alle klokken opnieuw samen luidden.
Restauratieproject in volle gang
Alexandre Gougeon, projectmanager voor de restauratie van de klokkentoren, sprak zijn tevredenheid uit over de succesvolle test. “Er moeten nog enkele aanpassingen worden gedaan, maar dit is een belangrijk moment voor het herstel van de kathedraal”, zei hij. Het klinkende geluid van de klokken is een bewijs van de inspanningen die worden geleverd om de Notre-Dame, een UNESCO Werelderfgoed en een van de meest bezochte monumenten van Europa, nieuw leven in te blazen.
De brand van vijf jaar geleden beschadigde de noordelijke toren ernstig. Het herstelproces vereiste dat de klokken stuk voor stuk werden verwijderd, schoongemaakt en gerestaureerd. Dit minutieuze werk heeft maanden in beslag genomen voordat de klokken veilig konden worden teruggeplaatst op hun oorspronkelijke locatie in de toren.
Terugkeer van een icoon
De terugkeer van de klokken naar de Notre-Dame werd half september gevierd met een privéceremonie, gevolgd door een plechtige zegening. Elke klok draagt de naam van een historisch belangrijke figuur uit het bisdom Parijs, als eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de kathedraal. Het geluid van de klokken markeert niet alleen een technisch succes, maar ook een symbool van wederopstanding en hoop voor de toekomst van de Notre-Dame.