Kraken is vanaf nu verboden én strafbaar in België: dit moet je weten

Kraken is vanaf nu verboden én strafbaar in België: dit moet je weten

Vanaf vandaag is kraken officieel verboden én strafbaar. De politie kan nu ingrijpen als krakers zich zonder toestemming in een pand vestigen, zelfs als dat onbewoond was. Het wetsvoorstel kwam van de regeringspartners N-VA, CD&V, Open Vld en MR en werd sneller doorgevoerd na enkele schrijnende kraakgevallen in Gent.

Kraken is vanaf nu tegen de wet. Bij een bewoond pand kan politie binnenvallen en de krakers meteen uitzetten. Die worden dan ter plekke in de boeien geslagen, meegenomen en verhoord op verdenking van huisvredebreuk. Daar staat een celstraf op van maximaal twee jaar. Dat schrijft de VRT.

Ook een onbewoond gebouw kraken, mag niet meer. In dat geval wordt er een aanplakking aangebracht op het pand. Als de krakers na acht dagen geen verweer ingediend hebben, worden ze uitgezet. Wanneer de krakers toch beroep aantekenen, moet de vrederechter eerst proberen om te verzoenen. De krakers krijgen één maand de tijd om het pand te verlaten als het niet tot een verzoening komt. De procedure via het vredegerecht kan wel weken tot maanden duren.

Een uitgebreide analyse van de nieuwe antikraakwet lees je hier.

Absurde situaties in Gent

Het wetsvoorstel komt van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR. De wet kwam er sneller door naar aanleiding van enkele gevallen van kraken in Gent. Gezinnen kwamen er na een vakantie achter dat hun woning ingenomen was door krakers. Onlangs kraakten Roma nog een huis dat te koop staat in de stad. De politie moest de eigenares verzoeken om haar huis te verlaten, omdat ze anders de privacy van de krakers zou schenden.

Gesponsorde artikelen