WK ‘League of Legends’ in Parijs: Chinezen kloppen Europeanen met 3-0

epa

Gisteren ging in Parijs de WK-finale van League of Legends door. Dat is een computergame dat de jongste jaren razend populair werd. Die finale werd door miljoenen mensen gevolgd en de gamers zelf kregen een begeleiding die vergelijkbaar is met die van topsporters. Finalisten hebben hun eigen coach, dokter en kok.

De finale in Parijs ging tussen het Europese team G2 Esports en het Chinese team FunPlus Phoenix. Die laatsten werden, net als vorig jaar, de grote winnaars met een eindstand van 3-0.

Big business

League of Legends is een strategische game, waarbij het de bedoeling is om de Nexus, de basis van de tegenstander, te vernietigen. Elk lid van een team heeft een andere opdracht op basis van de eigenschappen van zijn personage. Het is aan de teams om zich strategisch op te stellen.

Eerder dit jaar vond ook al het WK Fortnite plaats, waarbij het Belgische team DRG op de 45ste plek eindigde. Ook League of Legends is één van de grootste games ter wereld. Daarom is deze finale uiterst relevant voor de e-sportwereld. En dat spiegelt zich ook af in de salarissen van de gamers. Zo krijgen toppers in de industrie niet langer een salaris van honderdduizenden euro’s, maar van miljoenen.

Verbluffende entourage

epa

De gamers in Parijs zijn allemaal professionals, gamen is dus hun job. Ze wonen doorgaans in een teamhuis en hebben hun eigen coach, dokter en kok. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat de teamleden zo goed mogelijk presteren.

Prijzengeld

epa

Op de grootste twee e-sporttoernooien, Dota 2 en Fortnite, loopt het prijzengeld in de miljoenen. Bij de derde grootste wedstrijd, die van LoL Worlds, krijgt de winnaar 6,5 miljoen dollar of zo’n 5,9 miljoen euro.

Voorlopig zijn de Aziatische teams nog de absolute koningen van de e-sportwereld, maar de Europese teams halen steeds hogere scores. Bovendien is het leeuwendeel van de topgamers nog steeds man. De deelnemers van beide finalistenteams op het League of Legends-WK waren allemaal mannen tussen 19 en 24.

Gesponsorde artikelen