Lente = allergietijd, ook bij je hond: zo herken je de symptomen

De lente is al even in het land en dat brengt allergieën met zich mee. Daar ondervinden ook onze honden helaas last van. Hoog tijd om de symptomen, remedies en verschillende soorten allergieën op een rijtje te zetten.

De eerste stap in het proces is natuurlijk herkennen dat je hond last heeft van een allergie. Deze symptomen (of een combinatie van verschillende) kunnen daarop wijzen:

  • Hij likt continu aan zijn pootjes.
  • Hij niest vaak.
  • Hij schuurt zijn lijf voortdurend tegen voorwerpen of over de grond.
  • Hij krabt of kauwt abnormaal veel.
  • Hij verliest meer haar dan anders.
  • Zijn geur verandert.
  • Zijn huid kleurt rood op bepaalde plaatsten.
  • Zijn vacht schilfert of is vettiger dan anders.
  • Hij heeft waterachtige ogen.
  • Zijn neus loopt.
Maar geen paniek: voor elk probleem bestaat een oplossing. In dit geval is het belangrijk om te ontdekken aan wat je hond precies allergisch is. Deze vier allergiesoorten komen het vaakst voor bij honden:

1. Atopie

Dit is de meest voorkomende vorm. Concreet gaat het om een allergie aan deeltjes die in de lucht hangen, zoals gras- , onkruid-, en boompollen. Perfect vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen dus. Net zoals wij hebben honden hier vooral in de lente last van wanneer de pollen hun opwachting maken. 

Thinkstock

Ook een allergie aan schimmels en huisstofmijt valt onder deze categorie. In dit geval is het vooral in de winter opletten geblazen, wanneer je hond doorgaans meer tijd binnenshuis doorbrengt.

Remedie: De beste behandeling is natuurlijk de blootstelling beperken door je hond zoveel mogelijk binnen te houden zodra er pollen in de lucht hangen. Wanneer je hond allergisch is aan huisstofmijt, is het aangeraden om je huis voldoende te poetsen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan met je hond naar de dierenarts.

2. Voedselallergie

Ongeveer 10 tot 15 procent van alle allergieën bij honden en katten zijn voedselallergieën. Ze ontstaan meestal in het eerste levensjaar van je hond en komen vaak voor in combinatie met atopie. De meest gevoelige etenswaarden zijn rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, eieren, soja, maïs en tarwe.

Remedie: Je viervoeter zal het niet zo leuk vinden, maar een aangepast dieet is de beste remedie tegen een dergelijk allergie. Ga langs bij je dierenarts voor advies op maat van je hond.

Shutterstock

3. Vlooienallergie

Een vlooienbeet is sowieso geen pretje, zeker niet als je hond daarnaast ook nog allergisch is aan het speeksel van de vlo. De allergische reactie gaat niet alleen de nieuwe beet maar ook de oude opnieuw activeren, waardoor je hond ontzettend veel jeuk krijgt en zich (tot bloedens toe) gaat krabben en bijten. 

Thinkstock

Remedie: Aangezien voorkomen nog altijd beter is dan genezen, is het in eerste instantie aangeraden om vlooien weg te houden. Dat doe je door goed te stofzuigen, je linnen te wassen met heet water of een speciale spray te gebruiken. Hebben de stiekemerds je hond toch te pakken en reageert hij abnormaal slecht op de beten? Ga dan naar je dierenarts.

4. Contactallergieën

Dit is de minst voorkomende van de vier. De symptomen (vlekken op de huid, zoals snoet, ellebogen, en voetzolen) ontstaan wanneer je hond in contact komt met bepaalde voorwerpen of producten zoals tapijt, beddengoed, plastic, schoonmaakmiddelen, wasproduct, gras of chemicaliën.

Remedie: Een speciale shampoo of aangepaste medicatie kan het allergeen stoppen. Ga langs bij de dierenarts voor de beste behandeling voor je hond.

Thinkstock

Of je hond nu allergisch is of niet, leg hem vandaag, morgen en alle dagen die nog volgen maar eens extra hard in de watten. Gewoon, omdat hij het verdient.

Meer
Lees meer...