Liefde hangt in de lucht ook in Pairi Daiza

Er zijn verschillende koppels waarmee de bekende dierentuin Pairi Daiza wil kweken. Op Valentijn zetten ze de ijsberen in de schijnwerpers. De mannetjes en vrouwtjes worden aan elkaar voorgesteld in de hoop dat er in de toekomst welpjes geboren worden. Met het moderne verblijf wordt ook het natuurlijk gedrag gestimuleerd.

Door Runa Swiggers

Het leefgebied van de ijsberen wordt steeds kleiner, daardoor vermindert ook de overlevingskans in het wild. Pairi Daiza en de European Endangered Species Programmes (EEP’s) willen bezoekers er bewust van maken dat we de soort kunnen redden als we ons blijven inspannen. De mannelijke en vrouwelijke ijsberen zijn momenteel gescheiden, maar worden de komende dagen aan elkaar voorgesteld.

Kweekprogramma’s

Ze zijn niet alleen met de ijsberen bezig. Pairi Daiza heeft al meerdere successen in de Europese kweekprogramma’s. Zo zijn er al negen takinwelpen geboren in het park in de voorbije vijf jaar. Daarnaast hebben ze ook kweekkoppels bij de sabelantilope die ervoor zorgen dat het aantal in het wild wordt aangevuld. Bij de rode panda’s zijn er nu twee koppels en ze willen met het jongste koppel in de nabije toekomst in een voortplantingsprogramma stappen.

Koppels

Ook andere koppels mogen niet vergeten worden. Er zijn nu twee mannelijke pinguïnkoppels, één van die koppels heeft kuikens geadopteerd. Het park heeft nu ook een mannelijk koppel van Spix’ ara’s, deze waren in het wild uitgestorven, maar zijn met behulp van Pairi Daiza terug in het wild. De verzorgers zijn ook blij met het leeuwenpaar en de toekans die zijn ingetrokken. Ook bij de puma’s en andescondors is er een koppel. Momenteel zijn er nog geen koppels bij de beermarters, maar dat kan nog komen.

Het park neemt deel aan meer dan 100 speciale Europese kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Dit is een basis tussen de verschillende dierentuinen om de bedreigde diersoorten te behouden. Met de educatieve programma’s wordt hun beleid afgestemd op het netwerk van de Europese dierentuinen die ook lid zijn van de Europese Associatie van Zoo’s en Aquaria (EAZA).

Meer
Lees meer...