De zesde aflevering van ‘Liefde voor Muziek’ wordt vanavond uitgezonden om 20.35 uur op VTM en centraal staat deze week Kommil Foo. Ze zijn broers, braken door in het legendarische tv-programma ‘Morgen Maandag’ met Mark Uytterhoeven en scoorden met hun song Ruimtevaarder het beste nummer van de Lage Landen. Muzikaal wordt het een aflevering vol verrassingen. Stef Kamil doet wat Raf en Mich niet voor mogelijk hielden: hen aan het huilen brengen.
De deelnemers van het vijfde seizoen van Liefde voor Muziek 2019 zijn Ilse DeLange, Stef Kamil Carlens, Bart Kaëll, Jan Leyers, Laura Tesoro en Kommil Foo. Dat laatste duo staat centraal in deze zesde aflevering. De andere deelnemers zullen nummers uit hun repertoire coveren. Wij voelden Kommil Foo aan de tand.
Hoe kijken jullie terug op Liefde voor Muziek?
“Het was zeer fijn, wel een heftig weekje. We zijn lang bezig geweest met de voorbereidingen, zo’n twee maanden. Alles komt voorbij ter plekke: stress, opluchting, relaxen en weer gespannen zijn. Het was heel intens, omdat je zeven nummers live moet brengen met een band, waarmee je nog nooit gespeeld hebt.”
“De artistieke uitdaging was toch wel serieus. Het was veel werk. Het waren bijna allemaal Engelstalige nummers, en wij zingen alleen in het Nederlands. We moesten de teksten dus herschrijven, alleen dat was al veel werk. Dan moesten we de songs ook nog in de Kommil Foo-wereld trekken om het gevoel te krijgen dat we ons eigen ding aan het doen waren. Het was veel werk, maar wel plezant werk.”
(Lees hier ons interview met Laura Tesoro naar aanleiding van Liefde voor Muziek.)
Kommil Foo-wereld
Met wiens repertoire hadden jullie het meeste moeite om er een eigen draai aan te geven?
“Naast mijn keukentafel staan mijn piano en mijn akoestische gitaar. Op het moment dat we daar zitten, verdwijnt dat allemaal. Dan speel je gewoon naakt. Dan verdwijnt het genre.”
“Dan merk je welke song je het beste ligt. Je vergeet zelfs met wiens nummers je bezig bent. We zochten liedjes uit die ons allebei lagen en dan begonnen we ze te bewerken. Bij Duizend Terrassen in Rome van Bart Kaëll bijvoorbeeld zagen we ons dat origineel nummer niet brengen.”
(Lees hier ons interview met Jan Leyers naar aanleiding van Liefde voor Muziek.)
“Maar we hebben er zelf een heel verhaal van gemaakt. Je ziet mogelijkheden om je eigen ding te doen. Je zou kunnen zeggen dat wat Bart Kaëll doet, ver van onze wereld ligt, maar hij was net één van de eerste artiesten bij wie we een idee hadden van wat we zouden doen. Alles kan en alles mag, zolang het maar goed is. We hebben van Duizend Terrassen in Rome iets heel anders gemaakt en maar één zinnetjes overgehouden.”
Was het voor jullie moeilijk of net bevrijdend dat jullie zoveel vrijheid kregen?
“Dat was voor ons niet moeilijk. Voor de meeste mensen in dit gezelschap niet, zij zijn allemaal songwriters. Op dat vlak voelde die muziek vertrouwd aan. Ik zou het veel moeilijker vinden om op basis van een bepaalde opdracht te moeten werken, zo van ‘het moet zo’.”
Welke artiest heeft jullie dit seizoen het meest verrast?
“Dat is moeilijk om te zeggen, want iedereen heeft zeven nummers gebracht. Bart Kaëll heeft ons het meest verrast met onze eigen song. Hij bracht iets heel integer en gedurfd. Ik was ook echt niet van om te bleiten, maar ik kon het echt niet droog houden bij het nummer dat Stef Kamil Carlens van ons bracht. Hij bracht een heel goede versie van ons nummer Potvis.”
(Lees hier ons interview met Ilse DeLange naar aanleiding van Liefde voor Muziek.)
“Kijken niet veel tv”
Heeft de omgeving, een afgelegen villa nabij het Spaanse “Sevilla, de sfeer van het programma beïnvloed?
“In de VTM-studio was het niet hetzelfde geweest, omdat die zo dichtbij huis ligt, maar het had even goed in Lapland of in Californië kunnen doorgaan. De truc is om die acht mensen een week lang samen te zetten in één ruimte.”
“Dat was belangrijk, omdat je letterlijk een week samenleeft. Je leeft ook elke dag samen toe naar dat concert, naar die show. Je ziet dat iedereen daar heel hard aan werkt en dat heel integer en goed wil doen. Je ontbijt samen, je babbelt veel samen, dat creëert echt een band.”
(Lees hier ons interview met Bart Kaëll naar aanleiding van Liefde voor Muziek.)
Hebben jullie lang moeten twijfelen toen ze jullie vroegen om mee te doen aan het programma?
“We zegden niet meteen toe. Ten eerste moesten we bekijken wat het programma is. Ik had nog nooit naar Liefde voor Muziek gekeken, want ik kijk nooit televisie. We hebben een aantal collega’s gebeld om te vragen of Liefde voor Muziek tout court iets voor ons zou kunnen zijn.”
“Iedereen was laaiend enthousiast. Wij zijn niet zo thuis in de tv-wereld. We zijn wel wat in het diepe gesprongen. Vooral een hele dag gefilmd worden, was niet te onderschatten. Het was een opluchting om het uiteindelijke resultaat te zien. Daar gaan de programmamakers goed mee om. Dat werd ons ook verzekerd door collega’s. Voor de rest was het ook een aanlokkelijk aanbod. ‘Willen jullie een week met een topband op televisie komen spelen in een villa in Spanje’? Euhm, ja.”
Ideale Liefde voor Muziek
ls je zelf een Liefde voor Muziek zou mogen samenstellen met eender welke artiest. Wie mag dan zeker niet ontbreken?
“Nick Cave, Bob Dylan, Paul Simon, Neil Young, Van Morrison en Ray Charles.”
Hebben jullie een guity pleasure in de muziek?
“We hebben ooit in Zo is er maar één op één De Waarheid van Marco Borsato gecoverd. We hebben dat nummer met veel plezier gespeeld. Fantastisch lied. Fantastische zanger. Fantastische pathos ook. Een heel pathetisch nummer. We denken niet in hokjes en houden van veel verschillende soorten muziek. Als we ’s nachts naar huis rijden na een optreden, wat er dan allemaal voorbijkomt … Dat is zalig, zeker met Spotify tegenwoordig. We hebben een heel uiteenlopende muzieksmaak, ook qua invloeden. Natalie Cole, Frank Sinatra, Frank Zappa, jazz, …”
Liefde voor Muziek is voor veel artiesten een boost. Wat zijn jullie toekomstplannen?
We spelen sowieso al heel veel. We hebben die luxe om in bijna alle schouwburgen in België en Nederland te spelen. Het is gewoon tof om wat je doet, te kunnen laten zien aan een breder en ander publiek. Er is een vaste groep mensen die naar ons komt kijken. Dat zijn er heel veel, maar het is een ander publiek dan dat dat naar dit soort programma’s kijkt. Veel breder.