‘Little Britain’-makers excuseren zich opnieuw voor blackface na verwijdering van Netflix

David Walliams en Matt Lucas, de makers van de komische televisiereeks Little Britain hebben hun excuses aangeboden voor de opvoering van sommige personages in de show. Little Britain werd vorige week van grote streamingdiensten geschrapt wegens het gebruik van blackface, een zwart geschminkt gezicht bij blanke acteurs. Het duo wijst er op Twitter wel op dat ze zich de laatste jaren al geëxcuseerd hebben voor de manier waarop “de personages van andere rassen” in beeld gebracht werden.

“De laatste jaren hebben we publiekelijk gesproken over onze spijt van het spelen van personages van andere etniciteit”, schrijven Lucas en Walliams in twee identieke tweets. “We willen opnieuw duidelijk maken dat dit verkeerd was en het ons spijt.”

Op 5 juni verwijderde Netflix Little Britain uit zijn catalogus, omdat de acteurs in bepaalde rollen met een zwart geschminkt gezicht (de zogenaamde blackface) te zien zijn. Ook de streamingdienst van de BBC verwijderde de reeks. In Nederland plaatste de streamingdienst NPO Start van de openbare omroep een disclaimer bij de serie. In het bericht waarschuwt de NPO over vooroordelen en stereotyperingen in de BBC-serie met satirische sketches.

Bekroonde reeks

In de nasleep van de Black Lives Matter-betogingen na de moord op George Floyd staan racisme en raciale stereotypering weer hoog op de agenda. Ook de debatten over niet-blanke personages in fictieproducties laaien weer hoog op.

Daarnaast kwam Little Britain de afgelopen week ook in opspraak voor de manier waarop mensen uit de LGBT-gemeenschap in beeld gebracht worden.

Little Britain werd oorspronkelijk tussen 2003 en 2007 uitgezonden. De reeks werd zowel in 2004 als in 2005 bekroond met een BAFTA Award. In 2006 ontving Little Britain een Emmy Award voor beste komedie.

Fout drie jaar geleden toegegeven

In 2017 zei Lucas al in een interview met het tijdschrift The Big Issue dat hij Little Britain niet meer op dezelfde manier zou maken.

“Het zou mensen kwetsen. We maakten toen een wredere soort comedy dan ik nu zou doen”, zei de Britse komiek. “De samenleving is sindsdien erg veranderd en mijn eigen opvattingen zijn geëvolueerd. Er was geen slechte bedoeling. Het enige waar je ons van kon beschuldigen, was hebzucht. We wilden gewoon laten zien dat we hele diverse rollen kunnen spelen.”

Meer
Lees meer...