Lockdowns in Shanghai nog niet gedaan, nieuwe delen van stad in quarantaine

Na hoopvolle berichten van een einde aan de forse coronamaatregelen in de Chinese steden Peking en Shanghai, wordt er weer verstrengd. In Minhang, een centraal gelegen district in de Chinese stad Shanghai, moeten inwoners opnieuw in quarantaine.

Shanghai is nog niet helemaal verlost van de draconische lockdowns opgelegd door de autoriteiten. Hoewel afgelopen weken steeds meer berichten verschijnen van versoepelingen, treedt de overheid nog altijd streng op bij de meest minieme toename van COVID-besmettingen.

Groene hekken

Nog geen twee weken geleden kwam de miljoenenstad en het financiële hart van China uit de strengste lockdown sinds het begin van de coronapandemie. Ook Peking versoepelde zijn COVID-maatregelen. Dat betekende niet dat alle maatregelen voorbij waren. “Elke compound, elke poort, elke deur moet strikt worden beheerd”, zei Qi Keping, directeur van Shanghai’s commerciële district Yangpu.

In het district Minhang, dat centraal in de stad ligt, moeten inwoners opnieuw in quarantaine. Ze mogen twee dagen hun woning niet verlaten. Op 11 juni zouden dan alle bewoners, zo’n 2 miljoen mensen, getest worden op het coronavirus. Die testen zouden twaalf dagen duren.

Reuters bericht dat er in ten minsten drie stadswijken in Shanghai zulke testrondes worden gehouden.

Er zouden afgelopen week ook weer groene hekken zijn opgedoken in van deze wijken. Die werden maanden geleden al in de stad gebruikt om inwoners op te sluiten in hun wijken of appartementsblokken. Dat leidde toen al tot vele protesten.

“Onvoorspelbaarheid en het toegenomen risico”

Dinsdag kondigde Zhao Dandan, de onderdirecteur van de Gezondheidscommissie van Shanghai tijdens een briefing, al nieuwe beperkingen aan in de stad. Dat zou ook gebeuren in gebieden waar er “geen hoog” risico wordt aangemerkt.

“Gebaseerd op de beoordeling van de epidemiepreventie en -bestrijdingstrends, zullen maatregelen dynamisch worden aangepast”, zei hij. “We hopen dat het publiek begrip zal blijven tonen en zal blijven meewerken.” Woensdag werden er in heel de stad, die 26 miljoen inwoners telt, vier coronabesmettingen vestgesteld.

Sinds er afgelopen weken weer meer (relatieve) vrijheid is en sinds er weer meer fabrieken draaien in Shanghai, is de economische motor er terug wat op gang gekomen. Maar de onzekerheden rond nieuwe verstrengingen baren analisten zorgen.

“Deze onvoorspelbaarheid en het toegenomen risico leiden ertoe dat veel bedrijven hun activiteiten op de Chinese markt uitstellen, verminderen of helemaal stopzetten”, zo deelt Alexandra Hirst, senior beleidsanalist bij de Britse Kamer van Koophandel in China, mee aan Reuters.

(lb)

Meer
Lees meer...