‘Lofi Girl’ voor het eerst in jaren offline na onterechte klacht over copyright

Al jarenlang kon je op het account van Lofi Girl 24/7 terecht voor de ‘Lofi Hip Hop radio’. Het ging om een livestream van een geanimeerd meisje dat aan het studeren is. In de achtergrond speelt een onafgebroken livestream met lofi hiphop muziek. Maar gisteren werd de video plots toch onderbroken. Dit is waarom.

Wie geregeld naar Lofi Girl luistert tijdens het werken, studeren of gewoon op de achtergrond, heeft het misschien al gemerkt. De livestream is na 20.843 uren, 43 minuten en 51 seconden (ofwel meer dan 868 dagen) afgelopen. Maar dat is geen bewuste keuze van de mensen achter het account.

Copyright

Via Twitter liet Lofi Girl weten dat de video offline is door een copyright strike. Het account deelde de mail die ze kregen van YouTube. Daarin staat te lezen dat er een auteursrechtelijke klacht binnen was gekomen over de video. Het gaat om een klacht van FMC Music Sdn Bhd Malaysia. YouTube reageerde daarop door de video meteen te verwijderen. In de mail staat ook dat het gaat om de eerste copyright strike van het account. Bij drie van die strikes kan je je account permanent verliezen.

Het is niet de eerste keer dat Lofi Girl offline wordt gehaald. De vorige keer was dat in februari 2020. Toen keerde de video enkele dagen later terug. Tot gisteren waren er geen problemen en was de stream dus al meer dan twee jaar onafgebroken aan het lopen.

Lofi Girl komt terug

De mensen achter het account van Lofi Girl lieten meteen weten dat de klacht ongegrond is. Ze tagden YouTube op Twitter in de hoop dat ze de video snel opnieuw online zouden krijgen. En dat was niet zonder succes. In een reactie op de tweet van Lofi Girl liet YouTube al snel weten weten dat het inderdaad ging om een ongegronde klacht. “We kunnen bevestigen dat de vraag om de video offline te halen onterecht was. Daarom hebben we het account van de aanklager ook verwijderd.”

YouTube laat ook weten dat de video weldra terug online te vinden zal zijn. “We hebben de strike verwijderd en je video opnieuw vrijgegeven. Het kan 24 tot 48 uren duren voor alles weer normaal is”, laat YouTube verder weten. “Onze excuses dat dit gebeurd is en bedankt voor je geduld terwijl we dit oplossen.” Lofi Girl zal dus binnenkort opnieuw te vinden zijn op YouTube.

Normaal is de stream hier te bekijken:

Meer
Lees meer...