Wie dacht dat een stevig loon garant staat voor een gelukkig werkbestaan, heeft het mis. Volgens het Nationaal Geluksonderzoek van NN en Universiteit Gent scoort zinvol werk beduidend hoger als factor die ons werkgeluk bepaalt.
De onderzoekers becijferden dat we ons werk gemiddeld een 6,7 op 10 waarderen. Opvallend: ondanks de coronacrisis is dat evenveel als voor de pandemie.
Zinvol werk en tevreden werknemer
Een baan met betekenis en inhoud blijkt de sleutel tot ons werkgeluk. Werknemers die aangeven dat ze zinvol werk doen, scoren dan ook hoger op algemene tevredenheid. “We spenderen een groot deel van onze tijd op het werk. Dan is het logisch dat we daar ook gelukkig willen zijn”, stelt doctoraatstudente Sara Claes van de UGent. “Werkgevers die hun medewerkers zinvol werk aanbieden, dragen dus bij aan het algemene welzijn van hun personeel.”
Naast zinvol werk blijken ook andere factoren een belangrijke rol te spelen:
- Ondersteuning van de leidinggevende: Goede begeleiding en coaching door de baas dragen bij tot een gelukkiger werkplek.
- Mogelijkheid om vaardigheden te benutten: Werknemers die hun talenten en expertise kwijt kunnen, ervaren meer voldoening.
- Subjectieve gezondheid: Hoe we ons lichamelijk en geestelijk voelen, heeft een directe impact op onze werksfeer.
- Werk-privébalans en slaapkwaliteit: Een gezonde balans tussen werk en privéleven, en voldoende rust, zijn essentieel voor ons welzijn.
Zelfstandigen: gelukkig ondanks onbalans
Opmerkelijk is dat zelfstandigen, ondanks een minder goede werk-privébalans, toch het meest tevreden zijn over hun werk. Ze scoren met 7,29 op 10 beduidend hoger dan werknemers. “Hoewel zelfstandigen minder tevreden zijn over hun werk-privé balans, ervaren ze wel het meeste werkgeluk. Aangezien ze wél goed scoren op de andere belangrijke bouwstenen van werkgeluk zoals zinvolheid en het benutten van vaardigheden en expertise, kunnen ze zo de nefaste invloed van een minder goede werk-privé balans bufferen”, zegt Sara Claes, doctoraatstudente UGent.
“Toch mag deze risicofactor niet onderschat worden. Uit ons onderzoek blijkt immers dat 35 procent van de zelfstandigen meer dan vijf dagen per week werkt. Het is daarom belangrijk dat ze niet telkens koste wat kost blijven doorgaan. Immers, voor duurzaam welbevinden en het voorkomen van stress- en burn-outklachten is het cruciaal om af en toe op de rem te staan.”