Louisville protesteert tegen niet-vervolging politie in zaak-Breonna Taylor: 2 agenten neergeschoten

Een onderzoeksjury heeft beslist dat de drie agenten die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor in maart, niet vervolgd worden voor haar overlijden. Zo’n 300 mensen trokken daarna de straat op om te protesteren tegen die beslissing. Toen de politie de betogers uit elkaar wilde drijven, klonken schoten. 2 agenten raakten gewond.

De zaak-Breonna Taylor loopt al sinds 13 maart. Toen vielen drie agenten binnen in het appartement van de 26-jarige spoedverpleegkundige en haar vriend. De politieagenten voerden de huiszoeking uit omdat ze op zoek waren naar verdovende middelen.

Toen ze aankondigden dat ze agenten waren, opende de vriend van Breonna Taylor het vuur. De politie schoot terug, en raakte de zwarte vrouw 6 keer. 1 van die schoten is haar fataal geweest. Later is gebleken dat de politie geen drugs heeft aangetroffen.

Agenten niet vervolgd voor dood

Een onderzoeksjury heeft nu beslist dat de drie betrokken agenten niet vervolgd zullen worden voor de dood van Breonna Taylor. Eén van hen wordt wel aangeklaagd, maar enkel omdat hij de buren van het koppel in gevaar zou gebracht hebben.

Politie Protest Uitspraak Breonna Taylor Louisville
EPA

In totaal kreeg die agent drie aanklachten te verwerken, waarvoor hij tot 5 jaar in de cel kan belanden. Maar da’s niet genoeg volgens de mensen in Louisville, de thuisstad van Breonna Taylor. Zo’n 300 mensen trokken gisteren de straat op om te protesteren tegen de beslissing.

2 agenten neergeschoten

Op beelden van die betoging is te zien hoe de politie projectielen afvuurt, om de menigte uit elkaar te drijven. Daarna proberen de agenten dichterbij de groep mensen komen, waarop schoten te horen zijn. Twee agenten zijn gewond geraakt. Ze zijn buiten levensgevaar en stabiel.

https://www.instagram.com/p/CBEwAH9HAy6/

De zaak-Breonna Taylor kreeg in België heel wat minder aandacht dan die van George Floyd. Hij overleed in mei na een extreem hardhandige arrestatie, waarbij een agent 8 minuten en 46 seconden op z’n nek zat, waardoor hij niet kon ademen.

In de Verenigde Staten krijgt de zaak wel heel wat aandacht, ook van bekende mensen. Zo riep LeBron James tijdens z’n eerste interview van het seizoen op tot gerechtigheid voor Breonna Taylor. Ook Beyoncé liet al van zich horen: ze schreef een open brief waarin ze de arrestatie van de 3 agenten vroeg. Da’s dus niet gebeurd.

Meer
Lees meer...