Luchthaven in Nieuw-Zeeland kondigt polariserende maatregel aan: tijdslimiet op afscheid nemen


In het kort

  • De luchthaven van Dunedin in Nieuw-Zeeland heeft een tijdslimiet van drie minuten ingevoerd voor het afscheid in de afzetzone van de terminal.
  • Reizigers die langer afscheid willen nemen, worden doorverwezen naar de parkeerplaats van de luchthaven.
  • Het initiatief is bedoeld om te voorkomen dat langdurige omhelzingen verkeersopstoppingen veroorzaken. Het oogstte zowel kritiek als lof op sociale media.

Op de luchthaven van Dunedin in Nieuw-Zeeland is een nieuwe tijdslimiet voor het afscheid ingevoerd, wat zowel tot kritiek als lof heeft geleid. Borden buiten de terminal waarschuwen reizigers nu dat knuffels bij de drop-off beperkt moeten blijven tot drie minuten. Degenen die een langer afscheid willen, worden doorverwezen naar de parkeerplaats van de luchthaven.

Het initiatief, dat in september werd geïntroduceerd, is bedoeld om te voorkomen dat langdurige omhelzingen verkeersopstoppingen veroorzaken in de vernieuwde zone om passagiers af te zetten. De CEO van de luchthaven, Dan De Bono, legde aan persagentschap AP uit dat het doel van de borden was om mensen eraan te herinneren dat deze zone alleen bedoeld is om snel even gedag te zeggen.

De gevolgen voor reizigers

Op sociale media reageerde men gemengd. Terwijl sommigen de luchthaven beschuldigden van het schenden van mensenrechten door de duur van knuffels te beperken, verwelkomden anderen de verandering. De aanpak verschilt van andere luchthavens die wielklemmen of boetes gebruiken om lang parkeren in drop-off gebieden te ontmoedigen. Sommige Britse luchthavens brengen zelfs kosten in rekening voor alle drop-offs, ongeacht de lengte. Dunedin Airport koos voor een meer onconventionele methode en kwam met een “eigenzinnige” oplossing.

De reactie van de luchthaven

De Bono stelt dat drie minuten voldoende tijd is voor reizigers om afscheid te nemen en te vertrekken. Hij benadrukt dat de limiet gewoon een beleefde manier is om mensen aan te moedigen door te gaan. Hij wijst er ook op dat een knuffel van 20 seconden oxytocine en serotonine kan vrijmaken. Dat zijn hormonen die geassocieerd worden met welzijn. Alles wat langer is, stelt hij, wordt ongemakkelijk langdradig.

Passagiers hoeven niet bang te zijn dat ze in de gaten worden gehouden door de “knuffelpolitie”, want De Bono verzekert dat er geen formeel handhavingsmechanisme is. Wie echter langer dan drie minuten blijft hangen, kan beleefd worden verzocht om hun omhelzing te verplaatsen naar de parkeerplaats. Daar mag je tot 15 minuten gratis knuffelen.

Meer
Lees meer...