In een bepaald stadium in een relatie kiezen koppels vaak voor een kindje. Maar nieuw onderzoek toont aan dat een zwangere vrouw tot 50 procent meer kans heeft op een miskraam als ze in contact komt met luchtvervuiling.
Researchers in Beijing in China deden een studie om uit te zoeken of er een link gevonden kan worden tussen een miskraam en luchtvervuiling. De onderzoekers bekeken de medische fiches van een kwart miljoen vrouwen die in de hoofdstad wonen. Daarna keken de researchers naar de blootstelling aan luchtvervuiling. Daarbij hielden ze rekening met zwaveldioxide en koolmonoxide.
Meer dan helft meer kans op miskraam
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 10 microgram per kubieke meter zwaveldioxide een miskraam kan laten stijgen met 41 procent. Die stof is afkomstig van energiecentrales en de uitstoot van je auto. Een verdere toename van de luchtverontreinigende stof leidde tot 52 procent meer kans op een miskraam.
Verder konden de onderzoekers ook een direct verband aantonen tussen de luchtvervuiling en een ‘stille miskraam’. Hierbij gaat het dan vaak om de verbranding van fossiele brandstoffen. Een ‘stille miskraam’ wil zeggen dat een zwangere vrouw een tijd lang niet doorheeft dat haar kind dood is.
“Door de studie kunnen we in de toekomst maatregelen treffen om miskraam tegen te gaan”, vertelt professor Liqiang Zhang, van Beijing Normal University en auteur van de studie aan The Independent.
Beschermen tegen luchtvervuiling
“Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden moeten zichzelf beschermen tegen luchtvervuiling. Dat moeten ze niet alleen voor hun eigen gezondheid doen, maar ook voor de gezondheid van hun foetus.”
De onderzoeker benadrukt wel dat er meer onderzoek nodig is om het effect van luchtvervuiling op de foetus te begrijpen.
“Deze studie draagt bij aan het groeiend bewijs dat luchtvervuiling wel degelijk iets te maken heeft met de gezondheid van een baby. Dat zelfs voordat het kind geboren is”, vertelt dokter Patrick O’Brien verloskundige aan het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.
“Blootstelling aan luchtvervuiling is niet meer te vermijden in het dagelijks leven. Daardoor is er meer onderzoek nodig om te kijken wat de impact is op de ontwikkeling van een foetus.”