‘Lucifer’ is één van de leukste nieuwe series op Netflix, maar omdat de reeks qua kijkcijfers geen topper is, trok FOX er onlangs na het derde seizoen – dat geëindigd was op een cliffhanger – de stekker uit. Na enig beraad kocht Netflix de reeks over (net voor de door de makers gestelde deadline) en bestelde de streamingdienst een vierde seizoen van tien afleveringen. Voorlopig zijn wel enkel de eerste twee seizoenen van ‘Lucifer’ via Netflix te bekijken, maar die willen we alvast van harte aanraden. Gewoon: omdat ‘Lucifer’ heel lollig is.
Elk jaar heerst er grote spanning: welke series worden verlengd met nog één of meerdere seizoenen en welke series worden al dan niet hardhandig stopgezet?
Een dikke maand geleden werden maar liefst zestien series in één keer stopgezet, met daartussen ook een verrassing als Designated Survivor. Brooklyn Nine-Nine was tegen die tijd één dag na zijn stopzetting door FOX al overgenomen door de collega’s van NBC. Bij Lucifer, nog een serie van FOX, is nu hetzelfde gebeurd.
(Nog een aanrader: The Haunting Of Hill House.)
Campagnes op sociale media
Na de stopzetting van de reeks werden via sociale media verschillende campagnes opgestart,, #SaveLucifer en #PickUpLucifer, en werden er ook meerdere online petities opgestart.
Lucifer had tot nu toe gemiddeld zo’n 3,3 miljoen kijkers in de VS. Voor topshows op FOX is dat vaak het dubbele. Voor het netwerk was Lucifer dus geen absolute topper en dan is een drastische beslissing snel genomen.
Netflix is niet doof voor de stem van het volk en mede door de online ophef zou Netflix de beslissing genomen hebben om de reeks te redden van een roemloos einde, iets waar hoofdrolspeler alvast openlijk heel erg enthousiast over is. Wie vandaag naar zijn tijdlijn gaat kijken ziet alleen maar overwinningskreten en groot enthousiasme over het feit dat er een vierde seizoen van Lucifer aankomt.
(Nog een aanrader: Sorry For Your Loss.)
WE DID IT !!!!!!!!!!! Thank you to everyone for your continued support and love for #Lucifer I am so happy for all our fans I’m going to burst ✊?❤️ https://t.co/DhvTdevGW2
— tom ellis (@tomellis17) 15 juni 2018
#LuciferSeason4 on @Netflix wow that sounds nice. You fans made this happen. #LuciFansrock #Lucifersaved ✊?
— tom ellis (@tomellis17) 15 juni 2018
De duivels in Los Angeles
Lucifer gaat over Lucifer Morningstar, de duivel. Lucifer heeft besloten dat hij toe is aan een vakantie en trekt naar Los Angeles. Hij wil wat ontspannen, misschien zelfs met pensioen gaan, ondertussen wat lol maken en ertoe komen om de mens beter te begrijpen. Maar dan wordt de beroemde zangeres Delilah vermoord waar Lucifer bij staat en besluit hij om zich te moeien met het politieonderzoek. Zo ontmoet hij Chloe Decker, een agente op wie zijn duivelse vaardigheden geen vat lijken te hebben. Chloe intrigeert hem en Lucifer besluit met haar op te trekken.
(Een andere serie om dit weekend te bingewatchen: Maniac.)
De makers vonden inspiratie bij DC Comics, waar Lucifer eerst een bijrol was in de reeks The Sandman en daarna zijn eigen reeks kreeg. Het grote verschil tussen de Lucifer uit de stripreeks en de Lucifer op televisie is dat de reeks in feite een politiereeks is. Alleen: diegene die samen met Chloe Decker van de LAPD op onderzoek trekt is wel de duivel, waardoor Chloe en Lucifer al eens in een eigenaardig parket komen. De zoveelste politiereeks, maar tegelijkertijd dus ook heel erg uniek.
(Nog een suggestie: de serie Succession.)
Drie personages om te zien:
1. Lucifer Morningstar (Tom Ellis)
Tom Ellis is de grote kracht van de reeks.
Zijn Britse accent (terwijl hijzelf Iers is). Zijn kruiperige manier van praten. Je voelt aan alles dat
hij een kwal is en dat is er net zo leuk aan. Het is het soort kerel waarbij je
eigenlijk zijn zelfvoldane grijns gewoon eens van zijn gezicht zou willen
meppen, maar die desondanks overal mee wegkomt. Voor de makers was David
Bowie een inspiratiebron, maar Ellis zelf wilde Lucifer meer neerzetten als een
mix tussen Oscar Wilde en Mick Jagger.
Lucifer is het beu om de duivel te zijn en gaat dus even op bezoek in Los Angeles, waar hij de baas is van de bar Lux. Hij is onsterfelijk, bezit over een bovenmenselijke – duh – kracht en kan mensen hun diepste wensen en verlangens aan hem doen vertellen, ook al willen ze dat zelf niet.
(Een andere serie om dit weekend te bingewatchen: Lost in Space.)
En misschien nog wel handig: hij kan zichzelf onweerstaanbaar maken voor anderen, een eigenschap die hij vooral tegenover vrouwen gebruikt om te krijgen wat hij wil. Lucifer merkt ook al snel dat hij geen enkele vat heeft op Chloe Decker, de rechercheur van de LAPD, die hem fascineert en irriteert tegelijkertijd, maar voor wie hij ontegensprekelijk een zwak krijgt. Net als voor Trixie, Chloe’s dochtertje.
Met zijn broer Amenadiel heeft hij een minder goeie band. “Elke keer als ik je zie, haat ik je nog meer”, bijt die hem toe. Waarna Lucifer antwoordt: “Ik zou het niet anders willen. Ik kijk ernaar uit om op een dag je hart op te eten.” Moeten toffe familiefeestjes zijn daar.
2. Chloe Decker (Lauren German)
De interactie tussen Tom Ellis en Lauren German is ook heerlijk om te zien. Zij blijkt immuun te zijn voor zijn trucjes en dat intrigeert Lucifer natuurlijk meteen mateloos. Tot de grote verbazing van Chloe blijkt het goed te klikken tussen Lucifer en Trixie, het dochtertje van Chloe, ondanks de afkeer die Lucifer voelt voor kinderen.
Chloe is de goedheid zelve. Haar moeder was een bekende actrice in de jaren 80, ook Chloe heeft ooit in cultfilms met een bedenkelijke reputatie gespeeld. Tot ze tot het besef kwam dat ze meer wilde teruggeven aan de wereld, dat ze goed wilde doen en mensen wilde helpen, waarna ze bij de politie ging.
In het tweede seizoen leren we dat de verwekking van Chloe een mirakel was waar enige goddelijke interventie aan te pas moest komen.
(Deze raden we ook nog aan: Frequency.)
3. Dr. Linda Martin (Rachael Harris)
Dokter Linda Martin was de psychotherapeute van de vermoorde Delilah en ontvangt dus al snel bezoek van Chloe en Lucifer. Zij merkt tot haar eigen verbazing dat ze zichzelf niet in de hand heeft als ze in de buurt van Lucifer is.
Ze wordt zijn therapeute en laat hem aanvankelijk betalen in vleselijke vorm. Hij legt zijn ziel bloot bij haar, maar net als alle anderen gelooft Dr. Martin hem niet wanneer hij vertelt over zijn duivelsschap en zijn bovennatuurlijke familie, maar denkt dat Lucifer in een grote religieuze metafoor praat om het over zijn disfunctionele familie te kunnen hebben.
Waarom kijken?
We kunnen geen betere reden verzinnen dan: omdat Lucifer heel lollig is. De reeks is niet zwaar op de hand en is heel tongue-in-cheek, maar heeft ons net daardoor wel vaak doen lachen. Lucifer, het personage dan, doet totaal geen enkele moeite om te verbergen dat hij de duivel is, zegt dat hij onsterfelijk is, maakt voortdurend het onderscheid tussen hemzelf en “you humans”, maar wordt uiteraard niet geloofd: het is als op school gaan bekennen dat jij degene was die die rol wc-papier in brand heeft gestoken in de toiletten en er geen sanctie voor krijgen. Lucifer komt overal mee weg omdat hij toch niet geloofd wordt. En natuurlijk voelt het goed om ergens mee weg te komen.
Het feit dat de serie zo fijn is, heeft ook veel te maken met de rollende dialogen. Het toontje waarop Lucifer bijna alles in het belachelijke trekt. En het sarcasme van Chloe Decker dat daar tegenover staat.
King Of Pain
Over de soundtrack is ook nagedacht. In de openingsscène weerklinkt Ain’t No Rest For The Wicked van Cage The Elephant, geen toeval. Even later horen we een stukje van Devil’s Haircut van Beck. Lucifer die aan de piano gaat zitten en King Of Pain van The Police inzet: dat is ook geen toeval. De muziek die we horen gaat telkens over God, hel of de duivel, al horen we dat niet altijd in het stukje muziek dat onder de aflevering zit. Voor een groot muziekliefhebber of een fervent gebruiker van Shazam valt er dus nog heel wat extra te grinniken.
‘Gevallen engel’
En zo zit er nog heel veel waarmee je aan de slag kan gaan.
Lucifer is een gevallen engel. Dus elke keer als hij naar zijn vader verwijst
heeft hij het eigenlijk over God. Lucifer is dus eigenlijk ook een verhaal over
de rebellerende zoon die op zoek is naar zijn eigen wil en zijn eigen vrijheid.
Als je Lucifer op die manier bekijkt bots je weer op een heel andere laag.
Drie seizoenen zijn er dus voorlopig al uitgezonden, maar het derde seizoen is in België nog niet via Netflix te bekijken. Nu Netflix de rechten van Lucifer heeft overgekocht zal dat binnenkort allicht veranderen, maar er is nog geen concrete informatie over wanneer we het derde seizoen ook hier zullen kunnen bekijken. Daarna volgen dus nog minstens tien afleveringen, in 2019. En daarna is het weer afwachten wat er verder met Lucifer zal gebeuren. Wie weet is de reeks nog een lang leven beschoren.